Turister får vaccin – i Draculas slott

TT-AFP

Publicerad 2021-05-10

Slottet i Bran kallas ofta för Draculas slott – även om den historiska förlagan till Dracula, 1400-talsfursten Vlad Tepes, sannolikt aldrig var där. Arkivbild.

Ett stick av en nålspets – och inte en vampyrs huggtand. Det väntar de turister som passar på att vaccinera sig mot covid-19 under ett besök i "Draculas slott" i Rumänien.

– Jag kom hit för att besöka slottet tillsammans med min familj och när jag såg affischen tog jag mod till mig och gick med på att få injektionen, säger den 39-årige ingenjören Liviu Necula.

Besökare som tar sprutan mot covid får ett intyg på sitt "mod och ansvarstagande", ett löfte om att de är välkomna tillbaka till slottet i Bran i hundra år samt en gratis rundtur i dess tortyrkammare.

Slottet i Transsylvanien är en av Rumäniens stora turistattraktioner och marknadsförs som "Draculas slott" – trots att den historiska förlagan till den blodsugande vampyren, fursten Vlad Tepes, sannolikt aldrig bodde där.

I ett försök att få fler rumäner att vaccinera sig anordnas också "dygnslånga vaccinationsmaraton" i landet, bland annat på nationalbiblioteket i Bukarest. Förhoppningen är att locka personer som vill ta en spruta men som inte vill boka en tid på nätet för att göra det.

Omkring 3,6 miljoner människor har fått åtminstone en dos vaccin i Rumänien, som har 19 miljoner invånare. Myndigheterna hoppas att fem miljoner ska ha fått vaccin i juni.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS