Hemliga striden om labbteorin: Luktade mörkläggning

Publicerad 2021-06-14

Starka krafter inom den amerikanska statsapparaten uppges ha verkat för att labbteorin inte skulle utredas.

– Det luktade mörkläggning, säger Thomas DiNanno vid USA:s utrikesdepartement i en granskning av Vanity Fair.

Nu förbereds en ny expedition in i Kina för att gå till botten med coronavirusets uppkomst.

Vid G7-mötet i Storbritannien gick toppmakterna, med Joe Biden och Boris Johnson i spetsen, under söndagen ut i en gemensam uppmaning till WHO att en gång för alla gå till botten med Kinas möjliga inblandning i uppkomsten av coronaviruset.

”Vi vill ha en samordnad, transparent, expertledd och forskningsbaserad fas 2-studie”, skriver de.

Vid en pressträff sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han fortfarande tror att viruset har hoppat över till människor från djur, men att han inte utesluter labbteorin.

– Självklart bör varje vettig människa ha ett öppet sinne inför de olika möjligheterna, sa han.

Joe Biden har redan för ett par veckor sedan gett amerikansk underrättelsetjänst 90 dagar att gå till botten med frågan om virusets ursprung.

I de västerländska regeringarna uppges det finnas en stark frustration över att den första WHO-inspektionen av coronavirusets uppkomst tidigare i år var så hårt kontrollerad av Kina.

Nu när allt fler uppgifter, ett och ett halvt år efter virusets upptäckt, börjar spridas som kastar tvivel på de tidigare så säkra uppgifterna om uppkomsten, ökar trycket på att komma fram till sanningen.

– Vi har inte alla svar. Det är därför som vi vill ha en granskning på plats i Kina, för att hitta alla svaren och samarbeta för att få den fulla bilden, snarare än dessa möjliga förklaringar. Men vi tror inte att det kommer från ett labb, vi tror att det är mycket mer troligt att det har hoppat från djur till människor, säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab till Sky News.

Boris Johnson och Joe Biden.

Avfärdades som konspirationsteori

För inte länge sedan lät det väldigt annorlunda. Under lång tid efter att den dödliga smittan upptäcktes och pandemin spred sig över världen ansågs misstankarna om att coronaviruset skapats i ett laboratorium som en konspirationsteori.

Enligt ett stort reportage i Vanity Fair, som granskat de amerikanska myndigheternas utredningar av coronavirusets uppkomst, verkade starka krafter redan från början för att allt fokus skulle läggas på teorin att viruset hade hoppat över från djurriket.

Enligt tidningens granskning gjorde även andra omständigheter att en kraftfull utredning av en möjlig labbläcka var omöjlig. Den ansedda medicinska tidskriften The Lancet publicerade redan i februari i fjol en artikel undertecknad av en rad forskare som avfärdade teorin.

Dessutom gjorde vågen av hatbrott mot asiater och Donald Trumps uttalanden om att covid-19 kom från ett labb det svårt att gå emot konsensus och ställa tuffa frågor, skriver Vanity Fair.

Men bakom stängda dörrar pågick strider mellan folkhälsoexperter, forskare och underrättelsetjänsten om vad som kunde och inte kunde utredas – och vad som kunde sägas offentligt, skriver tidningen.

I de komplexa kopplingarna mellan den famösa kinesiska ”fladdermuskvinnan” Shi Zhengli och hennes forskning vid Wuhan virologiska institut och amerikansk finansiering ville många inte öppna möjligheten för att viruset kunde vara skapat i hennes labb.

Fladdermuskvinnan Shi Zhengli.

Chockades av uppmaningen

Utredare från utrikesdepartementet varnades för att ”inte öppna Pandoras ask” och säga något offentligt som kunde peka mot USA:s egen roll i forskning av så kallad ”gain of function”, där man ändrar virusets gener för att göra det mer smittsamt.

Metoden är ett i vissa kretsar kontroversiellt sätt att kunna förutspå risker för pandemier och bättre utveckla vacciner. Allt blev än mer känsligt av det faktum att ”fladdermuskvinnan” till viss del var finansierad av den amerikanska regeringen.

Inför WHO-inspektionen i Kina i vintras träffades ett dussintal utredare vid det amerikanska utrikesdepartementet i ett hemligt möte den 9 december i fjol för att diskutera hur man skulle pressa de kinesiska myndigheterna, skriver Vanity Fair.

Man hade redan fått kännedom om att tre forskare vid Wuhans virologiska institut fått covid-19-liknande symtom under hösten 2019. Men inget fick sägas offentligt, enligt en chef vid byrån för internationell säkerhet inom utrikesdepartementet.

Tjänstemännen tyckte att det var ”chockartat och upprörande att mitt under en pågående katastrof argumentera mot öppenhet”, skriver Vanity Fair.

– Uppmaningen luktade som en mörkläggning och jag tänkte inte vara en del av den, säger Thomas DiNanno, dåvarande tjänsteman vid utrikesdepartementet som deltog i utredningen till sajten.

Virusjägare undersöker en fladdermus.

Först med att lansera labbteorin var kinesiska forskare vid olika universitet i Wuhan. Redan i februari i fjol skrev de en vetenskaplig artikel där de ställde frågan: Hur kunde ett nytt coronavirus från fladdermöss ta sig till ett storstadsområde med elva miljoner människor i centrala Kina mitt i vintern när de flesta fladdermöss gått i dvala och göra en marknad där fladdermöss inte såldes till ett epicentrum?

Svaret de kom fram till var: Sannolikt från ett laboratorium. De uppmanade forskarna att flytta Wuhans virologiska institut, ett av tre institut i hela världen som uppges bedriva sådan forskning, till ett mindre befolkat område.

Artikeln städades snabbt bort från nätet av regimen. Men inte innan experter inom amerikanska myndigheter hunnit se den.

Pompeo fick pm

Två olika grupper inom den amerikanska statsapparaten hade uppdraget att utreda coronavirusets uppkomst, ett inom utrikesdepartementet och ett annat inom nationella säkerhetsrådet.

Från början uppgavs utrikesdepartementets experter inte ha visat något större intresse för Wuhans labb. De var däremot djupt oroade över den misstänkta kinesiska mörkläggningen av utbrottets storlek och allvarlighetsgrad.

En Kinaexpert inom utrikesdepartementet gjorde så småningom en pm över Wuhans virologiska institut och frågor kring dess forskning. Han lämnade över materialet till utrikesminister Pompeo som svarade med att kräva att USA skulle få tillgång till labbet i Wuhan.

Det är oklart om pm:et gick hela vägen till president Trump. Men den 30 april publicerade underrättelsetjänsten ett uttalande vars mål var att kväsa en ökande ilska kring en möjlig labbläcka, skriver Vanity Fair.

Tidigare president Donald Trump.

I uttalandet står att man ”står samman med rådande konsensus inom forskarvärlden att covid 19-viruset inte är gjort av människor eller har blivit genetiskt modifierat”. Men ”att man skulle fortsätta utreda om utbrottet började genom kontakt med smittade djur eller genom en olycka i ett laboratorium i Wuhan”.

Några timmar senare stod Donald Trump på en presskonferens i Vita huset och sa att han hade sett hemligstämplad information som tydde på att viruset kom från Wuhans virologiska institut.

– Jag kan inte säga det. Jag har inte tillåtelse att säga det, sa presidenten som svar på en fråga om vilka bevisen på detta var.

Enligt Vanity Fair gjorde presidentens uttalanden det ännu svårare för utredare som verkligen ville komma fram till sanningen om utbrottet. Man hade redan motståndare med starka kopplingar till Wuhans virologiska institut och den forskning som bedrivs där att kämpa mot.

Efter Trumps uttalanden blev labbteorin ännu mer minerad mark – och blev en politiserad fråga som främst vevades i konservativ media.

Som Tjernobyl för virologin

För forskarna kunde tanken på att en möjlig läcka i ett laboratorium låg bakom pandemin vara en katastrof.

– Om pandemin startade som del av en labbläcka har det potential att göra samma för virologin som Three Mile Island och Tjernobyl gjorde för kärnforskningen, säger Jamie Metzl, som är kopplad till WHO och jobbade inom Clinton-administrationen, till Vanity Fair.

Vissa experter tvivlar på att sanningen någonsin kan komma fram.

– För varje dag och vecka som går har viktig information en tendens att upplösas och försvinna. Världen fortsätter, saker flyttas på och biologiska signaler försvagas, säger David Relman vid Stanford-universitetet till Vanity Fair.