Försvarsmakten inkallade för bistå vid snökaos i Västernorrland

Uppdaterad 2021-01-22 | Publicerad 2021-01-21

Snön vräker ner i Västernorrland.

Nu ställs bussar in, tåg står stilla och det rapporteras om stora problem på vägarna i länet.

– Vi har fem bandvagnar med förare som står redo att hjälpa hemtjänsten i Sundsvall, säger Therese Fagerstedt vid Försvarsmakten.

Sundsvall och Västernorrland har fått en andra snösmocka.

För en dryg vecka sedan var tusentals människor strömlösa och flera decimeter snö hade dumpats över västernorrlänningarna efter att SMHI klass-3 varnat för stora snömängder.

I dag råder klass-2 varning och snön vräker ner igen.

Inför torsdagens busväder stängde Trafikverket visa tåglinjer tillfälligt och uppmanade människor att undvika onödiga resor.

– Ta det lugnt och håll er hemma, sa Torbjörn Westman, beredskapschef på Länsstyrelsen Västernorrland, till Aftonbladet tidigare i dag.

Just nu råder klass-2 varning och snön öser ner i Sundsvall och Västernorrland.

Över 1 000 träd på elledningar

Under eftermiddagen har snön orsakat stora strömavbrott i bland annat centrala Sundsvall och Eon skriver på sin hemsida att snömängderna tillsammans med hårda vindar skapar ett besvärligt läge.

Extra besvärligt eftersom röjningsarbetet efter förra veckans snösmocka ännu pågår. Då föll över 1 000 träd över elledningar i Västernorrland.

”Under torsdagen har ett 100-tal servicetekniker och röjare arbetat ute i fält för att så snabbt som möjligt återställa elen till avbrottsdrabbade kunde”, skriver elbolaget om dagens oväder.

Vid 19-tiden var drygt 1 100 av bolagets elkunder utan ström.

40 fastkörda lastbilar

Även på vägarna har snön orsakat stora problem. SVT rapporterar att det handlar om ett 40-tal lastbilar som kört fast. Och skapat bland annat flera kilometer långa köer på E4:an.

– Det har varit mest trafikhinder under eftermiddagen, lastbilar som står stilla och en del avåkningar, säger Åsa Mjörndal vid polisen i Region Nord.

– Framförallt i Västernorrland har det varit mycket trafikstopp och köbildningar.

Militären rycker in och ska bistå hemtjänsten i snökaoset.

Militär rycker in

Det rapporteras också att även plogbilar som ska snöröja har fastnat i trafikkaoset. Och för att inte äldre ska drabbas och bli utan den vård och omsorg de behöver har hemtjänsten i Sundsvall begärt in hjälp från militären.

– Vi har fått in en stödbegäran och vi har beviljat den, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Hon berättar att de bemannat upp och rustat inför ovädret.

– Vi har haft en beredskap för att kunna hantera det här och för att stödbegäran som kan komma in ska kunna behandlas skyndsamt, säger hon.

På torsdagskvällen bistår Försvarsmakten också Sollefteå kommun med materiel, bland annat elverk.

– Vi har resurser redo om det kommer in fler stödbegäran, säger Therese Fagerstedt.

– Vi kommer stötta på alla sätt vi kan.