Coronaviruset

Kraftig smittökning i Stockholm – nu vill man ha tuffare restriktioner

Av: 

Malin Kardell

NYHETER

Smittan i Stockholm ökar kraftigt.

Regionens senaste lägesrapport visar att 2 966 nya fall registrerades senaste veckan – vilket är en ökning med 1 309 fall från veckan innan.

Nu vill Stockholms läkarförening ha strängare restriktioner för att undvika en upprepning av vårens sjukvårdskris, rapporterar Svenska Dagbladet.

Den svenska regeringen har lättat på en rad coronarestriktioner. Man har tagit bort besöksförbudet på äldreboenden, höjt maxgränsen vid allmänna folksamlingar från 50 till 300 och meddelat att personer över 70 och i andra riskgrupper kan börja leva som alla andra. Nu vill Stockholms läkarförening se att man återgår till strängare restriktioner. Det skriver Svenska Dagbladet.

Under vecka 43 registrerades 2 966 nya smittfall i Stockholm, enligt regionens senaste lägesrapport. En kraftig ökning från veckan innan då antalen fall var 1 657 stycken.

Kan leda till andra våg

Johan Styrud, ordförande för läkarföreningen i Stockholm, säger till SvD att siffrorna gått i fel riktning sedan regeringen lättat på restriktionerna och att det finns en stor risk för att man tappar kontrollen över smittspridningen. Något som i värsta fall kan innebära en andra våg som går att jämföra med den kris som Sverige hade i april.

– Om inget görs för att hejda smittspridningen kan vi få en situation där man tvingas bygga om hela sjukvårdsapparaten. Man har slitit hårt på folk som arbetar i vården och vi får inte komma tillbaka till det, säger han till tidningen.

Johan Styrud, ordförande för läkarföreningen i Stockholm.

Man ser även en ökning när det kommer till antalet sjukhusvårdande i Stockholm. Just nu vårdas 119 personer med covid-19 på akutsjukhus eller i geriatrisk vård, vilket är en ökning med 34 personer från förra lägesrapporten. Av dessa får 14 personer intensivvård. Enligt Maria Rotzén Östlund, tillförordnade smittskyddsläkare i Region Stockholm är ökningen av bekräftade fall alldeles för stor, och något man inom regionen ser på med ett stort allvar.

– Tyvärr ser vi även en påverkan på antalet sjukhusvårdade nu. Det är en ökning jämfört med förra veckan och det betyder en större tyngd för sjukhusen, säger hon till SvD.

Vill sänka gränsen för folksamlingar

Läkarföreningen nämner som ett exempel på hårdare restriktioner att man önskar att går tillbaka till att högst tillåta 50 eller 100 personer vid folksamlingar.

När det gäller besöksförbudet på äldreboenden vill föreningen inte säga om det är på tiden att återinföra detta, men man menar att det behövs klara restriktioner för hur mycket social kontakt de behöver ha.

– Man ska vara enormt rädd om alla äldre i samhället och vi måste göra vårt yttersta för att skydda dem, säger Johan Styrud.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Personer med avstånd vid ett övergångsställe.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Stockholm