Sovande jättar har vaknat – kan påskynda den globala uppvärmningen: ”Processen kommer pågå”

Publicerad 2020-11-01

Nyligen gav sig forskare ute på Arktis vatten för att forska.

Djupt under vattnet hittade man metanutsläpp – som kan vara bevis på att den globala uppvärmningen ökar.

– Processen kommer att pågå, säger den svenska forskaren Örjan Gustafsson, Stockholms universitet, till The Guardian.

Forskare har nu funnit bevis för att de så kallade ”sovande jättarna i kolcykeln”, frysta metanavlagringar i Arktiska havet, har börjat tina över ett stort område utanför den östra sibiriska kusten. Djupt under Laptevhavet, nära Ryssland, har man även funnit höga halter av metangas.

Upptäckten skapar oro för att den globala uppvärmningen ska påskyndas av utsläppen.

Oro väcks bland forskare kring att en ny tippunkt har uppnåtts.

– För närvarande är det osannolikt att det kommer att ha någon större inverkan på den globala uppvärmningen, men poängen är att denna process nu har utlösts, säger den svenska forskaren Örjan Gustafsson, Stockholms universitet, i ett satellitsamtal från fartyget, till tidningen The Guardian.

Örjan Gustafsson, Stockholms universitet.

Forskarna, som under en längre tid färdats på fartyget längs Artkis isar, fann genom övervakning moln av bubblor som var släppta från sediment.

Teamet som är ombord på det ryska forskningsfartyget säger att de flesta bubblorna för närvarande löses upp i vattnet. Metanhalterna är enligt forskarna högre vid ytan än vad man normalt skulle förvänta sig.

Arktisk hydratdestabilisering har listats som en av de fyra allvarligaste scenarierna för plötsliga klimatförändringar, av myndigheten United States Geological Survey.

Bild från en annan forskningsexpedition på Arktis.

”Oro för att tippunkten uppnåtts”

Djupt under Laptevhavet hittade forskarna metankoncentrationer som var 400 gånger högre än vad man skulle förvänta sig om havet och atmosfären var i jämvikt.

Lutningssedimenten i Arktis innehåller en enorm mängd fryst metan och andra gaser. Metan har en uppvärmningseffekt 80 gånger starkare än koldioxid under 20 år.

– Utsläppen var ”betydligt större” än någonting som hittades tidigare. Potentiellt kan de få allvarliga klimatkonsekvenser, men vi behöver mer studier innan vi kan bekräfta det, säger Igor Semiletov, från den ryska vetenskapsakademin, en av forskarna ombord på fartyget.

ANNONS