Anna, 46, förlorade sitt hem i bränderna: ”Tragedin är inte över”

Uppdaterad 2020-09-16 | Publicerad 2020-09-15

Hundratusentals människor har tvingats fly från bränderna i USA.

Svenska Anna Björnsdotter och hennes familj är några som tvingats lämna sitt hem. Nu har Annas mamma startat en insamling för att hjälpa sin dotter.

– Vem hade kunnat tro att så många vill hjälpa oss. Det är fantastiskt, säger Anna.

Hela USA:s västkust står i lågor. Över 20 personer har omkommit, ett dussintal har skadats och hundratusentals har evakuerats. I veckan tvingades svenska Anna Björnsdotter, 46, och hennes familj lämna sitt hus vid McKenzie River i Eugene, Oregon.

– Min vän ringde och berättade att de blivit tvungna att evakuera. Samtidigt som jag pratar med henne blåste ett träd ner över vårt hus, säger Anna och fortsätter:

– Femton minuter senare fick vi meddelande att vi var tvungna att lämna vårt hem.

Snabbt packade familjen ner det mest nödvändiga och begav sig ut till sin bil. Stora träd blockerade vägen, och hela grannskapet hjälptes åt för att få bort dem.

– Min man är konstnär och alla hans tavlor är borta, alla min sons leksaker. Allt vi någonsin skapat är borta, säger Anna men tillägger:
– Det är ett mirakel att vi överlevde.

Fått in över 100 000 kronor

Anna arbetar som kläddesigner, och även hennes studio har brunnit ner i samband med de våldsamma bränderna. Nu bor hon och hennes man Jose och deras sexåriga son Viggo hos några vänner i centrala Eugene.

– Vi har vänner som älskar och tar hand om oss. Det betyder mycket, många har ingenstans att vända sig, säger Anna och berättar om alla hjälporganisationer som satt upp tillfälliga boenden.

När Annas mamma Ann-Britt Nilsson, 72, fick höra vad som hänt sin dotter bestämde hon sig för att starta en insamling.

– Jag tänkte: De har förlorat allt. Kanske kan någon hjälpa till, säger Ann-Britt.

Insamlingen delade hon på sin Facebook och efter bara några dagar hade den kommit upp i nästan hundratusen kronor.

– Jag blev både förvånad och lycklig! Det är fint att det är så många människor som vill hjälpa till, säger Ann-britt och Anna håller med:

– Det är så fantastiskt att vi fått sånt stöd, att så många älskar och bryr sig om oss. Det behöver vi, känna att vi inte är ensamma i detta.

Annas make Jose och sonen Viggo.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.