De är beredda att ta strid – även om Löfven faller

Kraschade las-förhandlingarna bäddar för regeringskris

Publicerad 2020-10-01

Vid midnatt kom beskedet att las-förhandlingarna brakat samman.

Nu väntas politikerna ta över – och regeringskris hotar.

– Om Löfven faller är det han som ska hantera det i riksdagen. Inte vi, säger Nyamko Sabuni (L).

Förhoppningen om att nå ett nytt avtal som ska reglera spelreglerna och anställningsskyddet på arbetsmarknaden grusades natten till torsdag då parterna meddelade att förhandlingarna brakat samman.

– Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen, förklarade Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl strax efter beskedet.

I stället väntas politikerna, som en följd av Januariavtalet från 2019, ta över. För regeringen väntar nu bråda dagar med hot om regeringskris.

Liberalerna och Centerpartiet kräver att las-utredningen som presenterades i 1 juni nu blir verklighet. Socialdemokraterna har sågat delar av utredningens förslag och Vänsterpartiet hotar med att samla oppositionen och fälla regeringen genom en misstroendeförklaring om Januaripartierna går vidare med utredningens förslag.

V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Sjöstedts hot ligger kvar

Tidigt på torsdagsmorgonen meddelade Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt att han tänker stå vid sitt ord.

“Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige”, twittrade Sjöstedt.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni beklagar att parterna inte lyckades nå ända fram. Hon säger samtidigt att de kraschade förhandlingarna inte kan skyllas på C och L, vilket LO gör.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, säger Sabuni.

Nyamko Sabuni (L).

Sabuni tar strid

På frågan om Liberalerna kan tänka sig att kompromissa om las-utredningen svarar Sabuni att hon inte kommer att rucka i någon del som gör att L:s krav inte uppfylls.

Inte ens om det innebär att Januariavtalet spricker och regeringen faller?

– Riksdagen har rätt att avsätta och tillsätta statsministrar. Mitt fokus nu är att se till att vi får en modern arbetsrätt som underlättar för fler.

– Vi kommer att strida för sakfrågan, om Löfven faller är det han som ska hantera det i riksdagen. Inte vi. Den som vill ha Löfven som statsminister får slåss för honom. Vi kommer nu att fokusera på sakfrågan.

C-ledaren Annie Lööf.

Lööf tänker inte kompromissa

Centerpartiet partiledare Annie Lööf beklagar också att förhandlingarna inte nådde fram, men även hon står fast vid att las-utredningen ska genomföras och tänker inte kompromissa.

– Vi kommer inte att förhandla om det politiska innehållet, det ligger fast. Däremot kommer vi beakta eventuella tekniska justeringar som myndigheter gör. Vi vill ju att lagstiftningen ska fungera. 

V hotar med att fälla regeringen. Är du beredd att gå så långt för att få igenom utredningen?

– Lägger Vänsterpartiet fram en misstroendeförklaring tillsammans med andra partier så får de ta ansvar för det parlamentariska underlaget och diskutera regeringsfrågor med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. 

M-ledaren Ulf Kristersson meddelar att han inte tänker ställa sig bakom Vänsterpartiet i en eventuell misstroendeomröstning.

Kristersson tänker inte stödja V

Moderatledaren Ulf Kristersson har tidigare sagt att han inte tvekar ett ögonblick att vara behjälplig att fälla regeringen om V menar allvar med sitt hot.

I dag gav han ett nytt besked som innebär att han inte tänker ställa sig bakom V.

– Vänsterpartiet vill stoppa bra reformer och behålla en dålig regeringen. Jag vill tvärtom, genomföra bra reformer och därefter byta regering, säger Kristersson.

Du kommer inte rösta ja i en misstroendeomröstning?

– Vi kommer inte använda ett hot mot den här regeringen för att stoppa reformer som vi tycker är absolut nödvändiga, nej.

Löfven vill att förhandlingarna återupptas

Såväl statsminister Stefan Löfven som Miljöpartiets språkrör Per Bolund välkomnar om parterna vill ha mer tid för att återuppta förhandlingarna.

”Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det”, skriver Löfven i en kommentar till TT.

Även Annie Lööf är öppen för att ge dem mer tid, hon vill inte sätta någon deadline men säger att regeringens arbete med att genomföra las-utredningens förslag nu inleds – även om det blir fortsatta förhandlingar mellan parterna.