Havsnivån kan höjas upp till 2,5 meter – oavsett vad vi gör

Publicerad 2020-09-29

Antarktis is kommer att smälta och havsnivån att höjas med 2,5 meter – även om Parisavtalet uppnås.

Det visar en ny studie.

– Vi kommer bli ihågkomna som generationen som översvämmande New York, säger den tyske forskaren Anders Levermann.

Följ ämnen

Rapporten som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature visar hur antarktisisarna kan förväntas smälta i ett varmare klimat. Forskarna fann en så kallad stark "hysteres" effekt, vilket innebär att isen kommer att fortsätta förlora massa även om temperaturen skulle sjunka efter ett uppnått Parisavtal.

Detta beror enligt forskarna på en rad eftersläpande effekter som bland annat finns i isen och som i sin tur gör den instabil, när den nått vissa lägen.

Antarktisisen har funnits i cirka 34 miljoner år. Den enorma iskappan, som täcker ungefär lika mycket av jorden som Nordamerika, är nära fem kilometer tjock och rymmer mer än hälften av jordens färskvatten.

– Ju mer vi lär oss om Antarktis, desto djupare blir förutsägelserna, vi får en enorm havsnivåhöjning från smältning av Antarktis även om vi följer Parisavtalet och katastrofala mängder om vi inte gör det, säger Anders Levermann, medförfattare till studien från Potsdam Institute for Climate Impact Research till the Guardian.

Martin Jakobsson, forskare i  maringeologi och geofysik vid Stockholms Universitet

”Ingen överraskning”

Martin Jakobsson som är forskare i maringeologi och geofysik vid Stockholms Universitet är dock inte överraskad av artikeln i Nature.

– Jag läser sådant hela tiden, men den bygger på en viktig kunskapsbank. Hysteresis är inte något som är okänt, säger han.

Han tycker samtidigt att studien pekar på två viktiga faktorer:

Skruvas temperaturen upp med två grader så måste man skruva ner mer än två grader för att isen ska återgå till sitt ursprungsläge.

Han lyfter även fram att studien visar att en grads uppvärmning motsvarar en global höjning av 1,34 meter av världshavens vattennivå, säger Martin Jakobsson.

Om temperaturen stannar på två grader skulle det enligt studien innebära att havsnivån höjs till 2,5 meter.

– Det är lätt att tänka sig att en flodvåg kommer komma, men det är inte alls så det funkar, säger Martin Jakobsson.

Han menar det finns stora osäkerheter även i den nya studien.

– Rapporten ger en viktig indikation, men vad vi behöver är mätdata från platserna som kan underbygga dessa modellstudier. Man har bättre kartor över havsbotten framför glaciärer på månen, så vi kan ej säga vilka mekanismer som exakt kommer att påverka hur isarna kommer att smälta och förlora massa.