Flera olyckor på vägarna – SMHI varnar för halka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En ambulans med patient som sladdat ner i diket, en bilist som kört rakt in i en husvägg och flera kraschade singelolyckor.

SMHI varnar nu för blixthalkan som satt sina isande klor i stora delar av Sveriges vägar – samtidigt som många reser hem efter julhelgen.

– Man måste vara extra försiktig, inte minst med tanke på det pressade läget i vården, säger Tobias Ahlén på polisen i Region Mitt.

LÄGET PÅ VÄGARNA – TIPSA VARANDRA HÄR:

Laddar Live Upplevelse

Snöfall som övergått till regn har lett till hala vägar i stora områden runt om i Sverige. På Trafikverkets karta lyser de stora vägarna gult i princip hela Sverige norr om Örebro, en markering för risk för halt väglag. Flera vägar i norra Sverige lyser rött, den högre varningsnivån.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hala vägar längs framförallt Norrlandskusten, men även i Gävleborgs, Hälsinglands och Västernorrlands inland.

Även i resten av Sverige finns det anledning att ta det extra försiktigt på vägarna.

– I Norrland väntas ymnigt snöfall i kombination med kraftig blåst, i Dalarna och Värmland finns risk för lokal väghalka och i Götaland kan det också bli besvärligt under natten, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Arkivbilder/montage.
Foto: TT
Arkivbilder/montage.

Ambulans sladdade i diket

Flera trafikolyckor har redan inträffat runt om i landet på grund av halkan.

I Lycksele sladdade en ambulans med patient ombord ned i diket från den hala vägen under natten mot söndagen. Det hela slutade dock väl för såväl föraren som patienten.

I Sandviken har en bilist kört rakt in i en husvägg efter att föraren fått sladd. Föraren ska ha klarat sig utan sjukhusvård, men Tobias Ahlén på polisen i region Mitt, uppmanar nu alla att köra extra försiktigt.

– Vi har haft två andra olyckor där personer fått sladd och kört ned en massa stolpar och viltstängsel. Det är halt och i dag är det en resedag där många åker hem längs E4:an efter julfirande. Eftersom region Gävleborg är på väg in i ett katastrofläge i vården på grund av pandemin är det extra viktigt, att vara ute och köra nu innebär också en risk, säger han.

Även i Dalarna och Värmland har det blivit flera trafikolyckor på grund av halka. Två olyckor i Filipstad, där minst en person förts till sjukhus, samt en olycka i Lima.

– Det är besvärligt på vägarna, i norra Dalarna regnar blötsnö samtidigt som det blåser och i Värmland faller regn ner på kalla vägbanor, konstaterar Christina Hallin på polisregion Bergslagen.

”Mycket svåra vindar”

Just blåsten, som kommer att vara som allra kraftigast i södra Sverige, i Götaland och östra Svealand, lyfter även SMHI ett varningens finger för.

– Det kommer kraftiga byvindar som kommer att kännas och kör man då på exempelvis en bro måste man vara vaksam. Vid Västkusten kan det röra sig om mycket svåra vindstyrkor, upp till 18–21 meter per sekund, säger meteorolog Ohlsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE