Anders Tegnell om mutationer, munskydd och vaccin

Uppdaterad 2020-12-30 | Publicerad 2020-12-29

Frågorna om virusvarianter, munskyddsföreskrifter och vaccinprioriteringar är många.

Här svarar statsepidemiolog Anders Tegnell på Aftonbladets frågor.

– Har man varit i Storbritannien och har covid-19 kommer man få veta om man har den brittiska varianten, säger Tegnell.

Hur kartlägger man de nya mutationerna i Sverige?

– Vi kontrollerar ett antal virus löpande och kontrollerar deras genetiska material för att se om det är någon annan typ än den vi normalt har i Sverige. Det finns också ett stort internationellt samarbete för att se om varianterna vi hittar i Sverige är liknande de som finns på andra ställen. Så gör man ju kontinuerligt, säger Anders Tegnell.

Hur kan man själv veta om man har den brittiska eller sydafrikanska varianten?

– Det finns ingen som helst möjlighet att man som individ kan veta vilken typ man har. Just nu kan man väl säga att har man varit i Storbritannien den senaste veckan bör man absolut gå att testa sig för att veta om man har den här. Men man kan inte själv känna det på något sätt.

– Har man varit i Storbritannien och har ett covid-19-virus kommer man kontrollera om det tillhör den brittiska stammen eller inte, så då kommer man få veta det, säger Tegnell.

Det finns förslag om en munskyddsrekommendation den 7 januari. Bland annat kollektivtrafiken berörs. Hur kommer det fungera rent konkret?

– Vi kommer att gå ut med ett allmänt råd, så det är inte ett krav egentligen utan en rekommendation. Om man nu måste åka i kollektivtrafiken under de här tiderna, att man då ser till att man har med sig munskydd så man kan ha på sig det under resan.

Anders Tegnell under tisdagens digitala pressträff.

Vem kommer stå för munskydden?

– Vi har pekat på att det i första hand är resenärerna själva som har ansvar för att ta med sig det. Skulle man inte ha det eller ha möjlighet till det så har vi pekat på att det då är viktigt att det finns möjlighet för att de som driver trafiken kan tillhandahålla i så fall.

Hur kommer det avgöras vem som står näst på tur i vaccineringen?

– Fas 1 är tydligt riktat till de som bor i äldreboenden och har hemtjänst, det är de som har störst risk att insjukna och avlida i den här sjukdomen. Nästa fas är 70–plussare eftersom ålder är den största riskfaktorn. Risken att drabbas för de som är i riskgrupp och allmänheten är det inte så stor skillnad på just nu.

Hur kommer vaccinprioriteringarna att se ut när det är dags för den breda allmänheten?

– Det beror rätt mycket på hur tillgången till vaccin kommer se ut just då. Det ser ut som att vi kommer få en ganska stor tillgång och då tror jag man bara kommer erbjuda alla tvärt av på enklast möjliga sätt. Men med vissa regionala skillnader.

– Sen vet vi att skulle det vara ont om vaccin så är det framförallt personer över 50 som har en ökad risk, då kan man ju tänka sig att man går mot någon typ av underprioritering och i alla fall börjar med dem över 50. Men där är vi inte än, utan vi får se hur det hela utvecklar sig, säger Anders Tegnell

Hur blir riskgrupperna informerade, det finns ju inget ”riskgruppsregister”? Hur får man reda på att man har tillgång till vaccinet som riskgrupp, om man inte redan har en kontinuerlig kontakt med vården?

– Tillhör man en riskgrupp så har man nog en kontinuerlig kontakt med en läkare. Det är ju de typer av sjukdomar vi pratar om som innebär att man i princip med automatik har kontakt med en läkare.

Kraftigt överviktiga har pekats ut som en riskgrupp, det är ju inte säkert att man har nära kontakt med läkare bara för att man är överviktig?

– Nej, det finns förstås en del som inte har det, men det kommer ju också gå ut information till alla om vilka som är riskgrupperna. För den typen av riskgrupp kan man ju definitivt själv identifiera om man tillhör den eller inte och höra av sig.

Statsminister Stefan Löfvens shoppingturer har skapat stor uppmärksamhet de senaste dagarna. Men Anders Tegnell vill inte kommentera lämpligheten i Löfvens besök i klockbutiken.

På Aftonbladets fråga om hur julhandeln fungerat generellt svarar statsepidemiologen:

– Vi har ingen bra data på det så det är svårt att göra en bedömning. Vi har kontakt med Svensk handel och det har gått ner lite men hur mycket ser vi först om ett par veckor.

Trängsel på perrongen i tunnelbanan.