FHM överväger att stoppa Janssens vaccin

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2021-04-13

Janssens vaccin mot covid-19 kan stoppas i Sverige efter larm om misstänka biverkningar. Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked "jättesnart".

– Vi kan inte vänta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vaccinet har tillfälligt stoppats i USA efter sex fall av blodproppar som misstänks ha koppling till doser från Janssen. Saken utreds av myndigheter i både USA och i EU.

När EU gjorde en liknande utredning av Astra Zenecas vaccin valde Folkhälsomyndigheten att tillfälligt stoppa alla vaccinationer med Astravaccinet. Något som nu också övervägs angående Janssens vaccin, i väntan på slutsats från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) som, enligt Anders Tegnell, kan komma om "ett par veckor".

– Vi kan inte vänta på den utan vi inser ju att regionerna måste veta så snart som möjligt hur vaccinet ska användas, säger han i anslutning en pressträff på tisdagen.

TT: Med tanke på hur ni agerade kring Astra Zenecas vaccin kan man väl vänta sig någon form av begränsning i väntan på EMA:s slutsats?

– Vi återkommer jättesnart om det.

EMA granskar

EMA meddelade senare på tisdagen att man följer utvecklingen noggrant, att man är medveten om beslutet i USA om att pausera vaccinet, men att myndigheten för närvarande inte kan se en tydlig koppling mellan vaccinet och händelserna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Besked om ställningstagande kommer först när utvärderingen är klar, konstaterar EMA.

De första doserna väntades till Sverige under veckan, men efter det amerikanska vaccinstoppet meddelade Janssens ägare – Johnson & Johnson – att leveranserna till EU skjuts upp.

– Det visar på att de är ett seriöst företag att de själva stoppar utdelningen av vaccinet, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Janssens vaccin har likheter med Astra Zenecas och nu ska det utredas om det är en klasseffekt, alltså att de har samma biverkningar, berättar Richard Bergström.

– Vi har helgarderat oss så att vi har massor av doser på väg från andra tillverkare så stoppet är ingen katastrof, även om det är tråkigt och blir ett avbräck i vaccinationstakten, säger han.

Tio procent

Sverige väntar på 1,2 miljoner doser av Janssens vaccin fram till halvårsskiftet, vilket är ungefär tio procent av alla doser vaccin som väntas till sista juni.

– Janssens är ett bra vaccin och det krävs bara en dos, vilket gör det attraktivt. Så jag hoppas att det blir frisläppt snart så att vi kan använda det, säger Richard Bergström.

Även Anders Tegnell hoppas på en utgång där vaccinet kan komma till användning.

– Det hade varit extremt olyckligt om det slutar med att vi inte kan använda Janssens vaccin alls, säger han.

TT: Ser du någon skillnad på situationen nu med Janssens vaccin och situationen med Astra Zenecas vaccin för några veckor sedan?

– Rent praktiskt hade vi då fall i vårt närområde med personer i Norge och Tyskland. Då fick vi snabbt omfattande information på ett väldigt tydligt sätt. Med Janssen handlar det om fall i USA, där vi inte har samma typ av snabb egen nära kontakt. Därför blir det knske svårare att landa i ett beslut lika fort.

Parallellt med vaccinstopp och utredningar är coronasituationen mycket allvarlig. Smittan ökar i de flesta åldrar i Sverige och antalet covidpatienter som intensivvårdas ligger på samma nivå som när det var som värst under den andra vågen.

– Det är en oroande situation och ingen egentlig antydan till avmattning, säger Anders Tegnell.

Följ ämnen i artikeln