EM för nybörjare: Varför vinner aldrig Sverige?

Uppdaterad 2021-06-15 | Publicerad 2021-06-04

Nu är Sveriges EM i gång. 0–0 mot Spanien i Sevilla på måndagen ses av många experter som ett drömresultat.

Men varför då?

Här kommer du lära dig de viktigaste grunderna bakom mästerskapet – så att du kan vara med i snacket vid kaffeautomaten.

Med över tio miljoner invånare är Sverige en toppnation när det kommer till ett flertal idrotter. I synnerhet i vintersport med skidor, ishockey (nåja, inte i år) och bandy. Samma sak gäller även friidrott med Carolina Klüft, Stefan Holm och Armand Duplantis som frontfigurer.

I de flesta idrottsmästerskap går Sverige in med förväntningar på medaljplats. Men lika högt ställda är inte förväntningarna när sommarens EM drar igång i nationalsporten fotboll.

Sverige jublar efter att Janne Eriksson nickat in 1–1 mot England på Råsunda 1992.

Med en bronsmedalj i hemma-EM 1992 som bästa merit ligger Sverige på tolfte plats i Europamästerskapets maratonliga, som visar vilka nationer som har presterat bäst historiskt i alla EM-turneringar.

Varför vinner Sverige aldrig VM?

Föga oväntat har pokalen oftast hamnat hos någon av fotbollens tungviktare: Frankrike, Holland, Tyskland, Spanien, Portugal eller Italien. Sedan 70-talet är det Tyskland, Spanien och Frankrike som har tagit flest medaljer i EM.

Samtliga av ovanstående nationer fostrar världsspelare på löpande band och har en framgångsrik historia. Därför är det naturligt att de fortsätter fostra stora fotbollsspelare. Unga killar och tjejer växer upp med spelarna som sina förebilder vilket bidrar till intresse och ambition – och till slut har vi ett kretslopp.

Cristiano Ronaldo i Portugal.

Dessutom har utvecklingen gått mot en fortsatt dominans av de stora nationerna. Sedan Grekland skrällvann Portugal-EM har finalerna 2008, 2012 och 2016 spelats mellan totalt fem nationer. Spanien, Tyskland, Italien, Portugal och Frankrike.

Varför kan då inte Sverige vinna EM? Kanske handlar det möjligtvis om bristen på framgång.

Chans på en blågul fotbollssommar

I Sverige finns inte riktigt samma historia att luta sig mot. Världsspelarna lyser också med sin frånvaro – även om det med jämna mellanrum dyker upp namn som Zlatan Ibrahimovic, Henke Larsson, Fredrik Ljungberg eller Jesper Blomqvist.

Men visst finns det en chans för Sverige i sommar. Och efter premiären mot Spanien har chanserna inte blivit mindre. Visserligen visar statistik att Sverige var sämst någonsin på att passa bollen. Spelarna slog färre passningar än något land någonsin gjort sedan mätningarna startade – 89 stycken. I Spanien fanns sex olika spelare som var och en stod för fler lyckade passningar. Dessutom hade Sverige bara bollen 21 procent av tiden i första halvlek.

Tråkfotboll brukar det kallas när ett lag inte ens försöker anfalla, men ändå hyllas Sverige runt om i världen idag.

– Fotboll går ut på att hålla sig kvar i matchen, det gjorde de på ett briljant sätt, sa den före detta engelske storspelaren Rio Ferdinand, till BBC.

Och han får medhåll av den före detta EM och VM-hjälten för Spanien Cesc Fabregas som inte tyckte att Spanien var tillräckligt bra:

– Sverige hade de två bästa målchanserna i matchen, säger Fabregas.

Och trots att det nästan enbart är någon av Europas sju tungviktare som vunnit EM så har det även förekommit skrällar. Danmark vann EM 1992 i Sverige – efter att ha kommit in som ”wildcard” i stället för Jugoslavien – och Grekland försvarade sig till pokalen 2004 i Portugal.


ANNONS

Nästa match för Sverige är mot Slovakien på fredag klockan 15 i Sankt Petersburg. Slovakien vann sin första match mot Polen med 2–1 och leder gruppen. Men Slovakien ses som ett mindre bra lag än Spanien och Sveriges chanser att vinna är större än i Sevilla i måndags.

Så visst finns det hopp om en blågul fotbollssommar.


TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN
HÄR

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Följ ämnen i artikeln