Här är regionerna som vaccinerar snabbast

Publicerad 2021-05-20

Kan du få din första vaccindos redan till midsommar? Det verkar så.

I alla fall om man tittar på hur vaccinationstakten sett ut hittills i samtliga regioner.

Men Emma Spak på SKR är skeptisk, och tror inte att det är klart redan till sommaren.

– Vaccinationstakten baseras bland annat på leveranserna av vaccin och hur många som fått dos två, säger hon.

Aftonbladet har tittat på ökningen av antalet vaccinerade i alla Sveriges regioner den senaste månaden. Om vaccinationstakten fortsätter som den gjort hittills, ser det ut som att alla regioner utom en kommer kunna erbjuda alla personer över 18 år en första vaccindos före midsommar. På Gotland kommer det dock ta nio veckor, från och med i dag, innan alla fått sin första dos.

Men Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvårdfrågor på SKR, Sveriges kommuner och regioner, säger däremot att siffrorna inte motsvarar verkligheten.

– Vaccinationstakten baseras på hur många doser regionerna får in, hur många som fått sin första dos och också hur många som ska vaccineras med sin andra dos.

Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvårdfrågor på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Då har alla över 18 fått vaccin

Regeringens och SKR:s prognos är att alla över 18 år ska erbjudas sin första dos till den 5 september. Den bygger på Folkhälsomyndighetens leveransprognoser.

– När regionerna själva räknar, och när Folkhälsomyndigheten räknar, kommer man fram till 5 september. De allra flesta kommer dock att ha kunnat få sin första dos tidigare än så under förutsättning att vaccinleveranserna kommer som de ska, säger Emma Spak.

Hittills har vaccintakten rullat på bra i landets samtliga regioner, enligt regionernas rapporter till SKR.

– Men det har sett olika ut när man går in i fas 3 och 4. Det beror på att vissa regioner har varit bredare i vissa faser, men det är samma grupp personer som ska vaccineras totalt. Vi uppfattar inte att man signalerar någon större skillnad i hur man ligger till, säger Emma Spak.

Däremot ser vaccinationsviljan olika ut, i olika regioner.

– I vissa regioner har färre varit benägna att vaccinera sig. Men vi ser inte att någon region kommer halka efter, på grund av det, säger hon.

– Förhoppningen är att alla ska välja att vaccinera sig, och då är det prognosen fram till den 5 september som gäller.

Oro för vaccinturister

Emma Spak säger också att vissa regioner har tagit in aktörer, som hjälper till med vaccineringen.

– Regionerna håller en hög vaccinationstakt, och man lägger till ytterligare aktörer som är med och hjälper till med vaccineringen, för att komma framåt.

Däremot finns det en oro för vaccinturister, alltså personer som har rest till en annan region, när det är dags för dos två.

– Det kan bli problematiskt. Det kan bli svårt att få rätt tajmning för doserna, om man byter region mellan doserna. Det är något vi följer, för att se att vi inte får för stora skillnader mellan regionerna, säger Emma Spak.

Då har alla fått två doser

Om man tittar på hur den generella takten sett ut hittills i samtliga 21 regioner, under de senaste fyra veckorna, ser det ut som att det kommer dröja länge innan alla fått två doser vaccin.

Även här har Aftonbladet räknat på den generella ökningen den senaste månaden, något som ser mycket olika ut mellan regionerna.

Om takten fortsätter som den gjort hittills, kommer Västernorrlands region vara klar med vaccineringen först i november 2022. Gotland däremot ser ut att vara klar med vaccineringen redan i augusti i år.

Men, som Emma Spak tidigare påpekat, beror vaccintakten på flera faktorer: hur många som vill vaccinera sig, hur stora leveranserna är och hur många som ska få sin andra dos.

Årets midsommar blir inte som vanligt i år heller. Men kanske kan man åtminstone glädjas över att vara nyvaccinerad.

PODD Det indiska coronainfernot

Aftonbladet Daily med Malin Mendel, Indienkorrespondent för SVT.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen