Backa Moderaterna – här kommer Ebba Busch

I Ekots lördagsintervju ifrågasätter Ebba Busch varför det var poliser och inte upprorsmakare som skadades under påskhelgens upplopp.

Blir gängkriminaliteten en stor valfråga är Busch inte den som vill hamna i kölvattnet. Hon vill leda debatten och kontroversiella uttalanden är ett sätt.

Det är trångt i den svenska högern just nu och det gillar inte Ebba Busch, hon gillar när hon hörs och syns mest.

Efter påskens upplopp i flera svenska städer är debatten kring polisens kompetens och den organiserade brottsligheten tillbaka. Men det är många som vill vara med och det är många som vill vara hårdast.

Kristdemokraterna skrev tillsammans med M, SD och Liberalerna en debattartikel om vad de fyra partierna ville göra åt saken. Sammanfattat: hårdare straff, fler poliser och att bekämpa gängkriminaliteten.

Sverigedemokraterna har också flera, mer långtgående förslag. De vill till exempel utvisa kriminellas familjer i avskräckande syfte.

”Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?”, säger Ebba Busch i Ekots lördagsintervju.

Scenen är Ebba Buschs

I frågor som gäller brott och straff och den organiserade brottsligheten är det traditionellt Moderaterna som äger scenen. Dagens utspel från Ebba Busch visar att hon inte är nöjd med den ordningen.

I Ekots lördagsintervju ifrågasätter Busch varför polisen inte sköt skarpt mot upploppsmakarna. Hon menar vidare att det istället för 100 skadade poliser borde funnits 100 skadade islamister eller 100 skadade kriminella eller upprorsmakare. Vad detta skulle ha gjort för skillnad är svårt att veta.

Högersidan har inget emot den här debatten och de har inte heller något emot om den fortsätter att prägla valrörelsen. Då tänker Ebba Busch ta täten.

Det är inte heller konstigt att Busch försöker göra frågan om gängkriminaliteten till sin – KD går ju till val på sjukvårdsfrågan och den frågan har visat sig blekna snabbt i takt med att vi lämnar pandemin bakom oss.