Uppgifter: Inte en traditionell bomb

Polisen: Osannolikt att han lämnat landet

Uppdaterad 2021-10-04 | Publicerad 2021-10-01

Mannen som misstänks för explosionen i Göteborg kan befinna sig i Göteborg eller någon annanstans.

Samtidigt kommer uppgifter om att det inte var en traditionell bomb innehållande dynamit som orsakade explosionen, enligt GP.

– Ingenting i händelseförloppet talar för att det är en mer traditionell bomb som detonerat, uppger en polis med insyn till tidningen.

En man i 55-årsåldern anhölls i sin frånvaro på torsdagen, misstänkt på sannolika skäl för grov allmänfarlig ödeläggelse efter explosionen i stadsdelen Annedal i Göteborg.

Ett intensivt arbete pågår för att hitta den 55-årige mannen. Bland annat har polisen inlett en så kallad särskild händelse, som innebär att de kan kalla in extra resurser.

Polisen har ännu inte gått ut med vad det var som exploderade. Men enligt uppgifter till Göteborgs-Posten orsakades explosionen av allt att döma inte av en sprängladdning som innehöll dynamit.

Den misstänkte mannen

”Kan vara blandning av olika vätskor”

Huvudtesen är att det handlar om någonting annat. Bland annat uppger en källa med insyn i utredningen att det kan vara en blandning av olika vätskor.

– Det är mycket möjligt att det är gaser eller förgasad vätska som exploderat, säger en källa till GP.

– Om man blandar exempelvis bensin med andra vätskor, i fel proportioner, kan man nå upp till en enorm sprängkraft.

Polisen inväntar fortfarande den tekniska undersökningen.

– Den tekniska undersökningen pågår fortfarande och där ska göras analyser, säger Göteborgspolisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler till Aftonbladet.

Polisen: Osannolikt att han lämnat landet

Enligt polisen tyder allt på att den misstänkte gärningsmannen är kvar i Göteborg.

– Jag har inga uppgifter som skulle säga någonting annat. Det kan finnas en massa olika uppgifter om var mannen kan befinna sig, säger Hans-Jörgen Ostler.

Samtidigt kan polisen inte utesluta att mannen har lämnat landet.

– Jag kan inte utesluta någonting om hans befinnande tills vi har honom säkrad. Men det är osannolikt, säger Hans-Jörgen Ostler.

En granne ska tidigare ha slagit larm till fastighetsbolaget om den misstänkte bombmannen före den kraftiga explosionen.

– Jag var rädd att han hade massa kemikalier antingen i lägenheten eller i källaren. Vi kände oss otrygga att någonting kanske händer med tanke på den doften som var då, säger grannen till P4 Göteborg.

Bär ur bevismaterial

Kammaråklagare Maria Thorell menar att det kan finnas anledning för allmänheten att vara vaksam.

– Är man misstänkt för något allvarligt som det här anses det ligga i brottets natur att det finns risk för fortsatt brottslighet, säger Maria Thorell till Aftonbladet.

Även bevisning har säkrats men vad det rör sig om vill åklagaren inte gå in på.

– Det har vi, men jag kan inte säga vad vi har hittat, säger Maria Thorell.

Under fredagen pågår den tekniska undersökningen för fullt på Övre Husargatan.

Vid lunchtid bar vitklädda tekniker med skyddsmask ut flera stora papperspåsar med bevismaterial från det brandhärjade flerfamiljshuset. På trottoaren hade man rest ett tält dit papperspåsarna bars och togs emot av tekniker.

En av husets portar.

Uppdatering 211004:

Mark Lorentzon, 55, begärs häktad – misstänks för sprängningen i Göteborg