S och V vägrar svara på frågor om samarbete med SD-avhoppare

”Det är en hämndaktion”

Uppdaterad 2021-10-11 | Publicerad 2021-10-10

SKURUP. S och V planerar att ta över Skurups kommun tillsammans med avhoppande Sverigedemokrater. Det förvånar inte invånarna.

– Det känns som Skurup i ett nötskal. Man vill åt en maktposition för sakens skull, säger Louise von Dabrowski, boende i kommunen.

Samtidigt vägrar S och V svara på frågor om det ovanliga samarbetet.

I veckan höll oppositionen i Skurup en pressträff där man meddelade att man tänker försöka avsätta nuvarande minoritetsstyre.

S, V och L ska med hjälp av en SD-ledamot och en som uteslutits ur SD samla majoritet för att avsätta styret bestående av M och SP (Skurupspartiet). Något som SVT berättade om.

Tanken är att gruppen från SD ska starta ett nytt parti.

– Vi är ett gäng som kommer lämna SD i fullmäktigegruppen. Det är en majoritet av ledamötena, sa Jörgen Lidfeldt, politisk vilde.

Under pressträffen förklarade S att att man var beredd att ta ansvar för att styra Skurup och V menade att om SD-ledamöterna säger att de har hoppat av så får man lita på det.

Denna ovanliga konstellation kräver att kommunfullmäktige ska ta ställning till om det finns en ny majoritet. Frågan kommer lyftas vid nästa möte den 25 oktober.

Louise von Dabrowski

Skrattar vid frågan

– Kan de inte vänta till det är val nästa år? Detta kostar alldeles för mycket pengar, säger Monica Pålsson, nagelskulptör i Skurup.

Inne i nagelsalongen på Storgatan i Skurup ligger en lukt av parfym och lim i luften. Både ägaren Monica Pålsson och hennes kund Louise von Dabrowski skrattar lite när de får frågan om ett kommande maktskifte. I Skurup är man van vid turbulens inom politiken.

– Här är det mycket ”I scratch your back and you scratch my back”. Skurup drivs av personerna – inte partierna. Det händer att man byter parti bara för att få igenom sin vilja, säger Louise von Dabrowski.

Hon är uppväxt i kommunen och enligt henne handlar lokalpolitiken mycket om makt och mindre om ideologi. Därför vill S, V och L samarbeta med avhoppande Sverigedemokrater, menar hon.

Att de här SD-ledamöterna, som nu vill bilda ett eget parti, plötsligt skulle ha tagit avstånd från sina tidigare åsikter är inget Louise von Dabrowski köper.

– Även om de har hoppat av SD så anser jag att de har fortfarande de åsikter som driver ett SD-parti. Och de ligger inte alltid i fas med vad S och V tycker. Så här känns det som om de är beredda att gå ganska långt för att få makten.

Monica Pålsson.

”Det blir en salig röra”

Utanför på gågatan skyndar pendlare hem från jobbet. När Aftonbladet lyfter frågan till förbipasserande uttrycker flera en oro inför det ovanliga samarbetet.

– Det blir en salig röra med de partierna. De står ju inte så nära varandra politiskt. Det är tveksamt om det kommer att fungera, säger Mattias Lönnborn, Skurupsbo.

De säger att de ska lämna Sverigedemokraterna. Vad tänker du om det?

– Det vet man aldrig. Samtidigt har de väl en tro på det de hade innan. De har ju sitt bagage med sig.

Skurupsbon David Papai är delvis inte överraskad eftersom SD har varit stora i kommunen länge. Kanske är därför tröskeln till samarbete med S och V lägre, menar han.

– SD är väldigt populära i kommunen så jag tror att folk är ganska tillfreds med det. Jag själv tycker att det är lite lurigt, säger David Papai.

Vägrar prata med journalist

När Aftonbladet vill intervjua politikerna bakom idén till samarbete blir det kalla handen. Socialdemokraternas första namn, Magnus Alm, meddelar att han inte har tid under torsdagen. Han kan ställa upp på en telefonintervju under fredagen. Men trots upprepade påringningar under fredagen svarar han inte.

När Aftonbladet söker Lena Axelsson (S) i samband med ett medlemsmöte blir svaret kort ”Inga kommentarer”. Hon höjer dessutom handen avvärjande som en stoppsignal och skyndar till sin bil.

Vänsterpartiets Babak Rahimi svarar inte på upprepade telefonsamtal, sms och e-mejl. Detta trots att Aftonbladet även ber Vänsterpartiets Skånedistrikt att uppmärksamma honom på att vi vill ha kontakt.

Inte heller Liberalernas Kerstin Petersson-Brodda (L) går att nå. Den före detta Sverigedemokraten Jörgen Lidfeldt samt Jimmy Nilsson (SD) är också oanträffbara.

Tror man tar hämnd

Politikern de vill avsätta, Johan Bolinder (M) kommunstyrelsen ordförande, är det lätt att få tag på. Han menar att kravet att få igenom ett majoritetsstyre delvis rör sig om en personlig vendetta.

– Ur Sverigedemokraternas perspektiv tolkar jag det som en missnöjesyttring från den här konstellationen där en har blivit utesluten. Att det är en hämndaktion gentemot deras oppositionsråd. Ur de röd-grönas perspektiv ser man en möjlighet att utnyttja den här situationen för att komma till makten, säger Johan Bolinder (M).

Gruppen från SD består av en person som är utesluten och andra som säger att de ska hoppa av. Vad tänker du om det?

– Dels vet vi inte om det blir så. Endast en av dem har lämnat. Sedan byter man inte värdegrund från en eftermiddag till nästa morgon. De här har ju sitt perspektiv på hur kommunen ska utvecklas och det står ju i bjärt kontrast till de rödgrönas, säger Johan Bolinder.