Dambergs varning: Sverige på väg in i lågkonjunktur

Publicerad 2022-08-18

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.

Det meddelade finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff på torsdagen.

– Sverige befinner sig i en krigsekonomi, säger han.

Under torsdagen redogjorde finansminister Mikael Damberg (S) för det ekonomisk läget i Sverige.

Landet befinner sig i en krigsekonomi där osäkerheten ökar över hela världen, menar Damberg.

– Prisökningarna äter sig in i folks plånböcker. Vi står inför en avgörande tid, konstaterar han.

Damberg säger också att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur där lägre tillväxt, högre inflation och fler arbetslösa är att vänta.

– Vi väntar oss att inflationen faller tillbaka nästa år men utsikterna är mycket osäkra och vi ser betydande risker för en hög inflation under 2023.

Alla måste hjälpas åt

Han menar också att alla måste hjälpas åt och ta sitt ansvar.

– Jag vädjar till de privata företag som sätter priserna i dag. I kristider med inflationsekonomi så passar vissa företag på att höja priserna fast det inte behövs. Då riskerar vi både högre inflation och högre räntor.

Vidare säger han att man måste stötta de som drabbas hårdast av skenande prisökningar och hushåll som lever på så marginaler.

– Hur stor utrymmet blir de kommande åren beror på hur omvärlden utvecklar sig. Men vi kommer inte tillåta att Putin håller svenska hushåll och företag gisslan.

”Risken är stor”

Finansminister menar att världsekonomin delvis återhämtade sig efter pandemiåren. Men att Ukrainakriget har gett uppkomst till störningar.

– Risken är stor för att priserna på el och viktiga råvaror blir högre.

Finansministern säger att leverans och utbudsproblemen kommer att avta under hösten. Men att osäkerheten är stor i och med Taiwankonflikten.

Sveriges ekonomi väntas växa med 2,3 procent i år. Prognosen för 2023 är att BNP-tillväxten går ner från 1,1 procent till 0,4 procent.

Inflationen i Sverige uppgick till 8 procent under juli månad, vilket är en minskning från juni. Då uppgick inflationen till 8,5 procent.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln