Unga klimataktivister från hela världen strandade – får inte visum till Sverige

Uppdaterad 2022-06-01 | Publicerad 2022-05-31

Ledare från hela världen samlas i Stockholm för FN:s stora miljömöte.

Samtidigt sitter unga klimataktivister – som ska ge de mest utsatta en röst – strandade runt om i världen.

– Jag är ackrediterad, har biljett och vill träffa Greta Thunberg, men får inte svenskt visum, säger Roseline Isata Mansaray, 28, från Sierra Leone.

Hennes hemland tillhör de länder på jorden som släppt ut minst växthusgaser – men som samtidigt drabbas allra hårdast av klimatförändringarna.

I samband med FN:s stora miljömöte Stockholm+50 den 2–3 juni skulle Roseline Isata Mansaray från Sierra Leone resa till Sverige för att göra sin röst hörd – och samtidigt få chansen att träffa den stora förebilden Greta Thunberg.

Någon svensk ambassad finns dock inte i hemlandet, så Roseline Isata Mansaray – grundare av klimatgruppen Fridays for future Sierra Leone – uppmanades att resa till Abuja i Nigeria för att söka svenska visum.

Dit kom hon för tio dagar sedan.

Hon begav sig till svenska ambassaden, ansökte om visum och lämnade in papper på att hon var ackrediterad till mötet. Sedan dess har hon väntat – utan att få besked.

Roseline Isata Mansaray är en av ledarna för klimatrörelsen i Sierra Leone, men har ännu inte fått visum till Sverige.

Strandad i Nigeria

I dag var hon bokat på ett flyg till Sverige, men utan visum kan hon inte resa.

– Den svenska ambassaden har mitt pass. Jag kan varken åka till Stockholm eller tillbaka till mitt hemland. Just nu är jag fast.

Roseline är långt ifrån ensam. Enligt Anton Foley på svenska Fridays for future har ytterligare åtta afrikanska och asiatiska klimataktivister från deras rörelse, som alla är ackrediterade till mötet, ännu inte beviljats visum trots att de lämnat in samtliga efterfrågade papper. Till det kommer aktivister från andra organisationer.

”Katastrofbetyg”

Anton Foley talar om en systematisk exkludering av icke-vita aktivister från fattiga länder, som drabbats hårdast av klimatkrisen och ger den svenska regeringen ”katastrofbetyg”.

– Det är ont om tid, men vi kräver att ansvariga ministrar Ann Linde och Annika Strandhäll ser till att våra aktivister får sina visum och kan representeras vid toppmötet, säger han.

Roseline Isata Mansaray grundade Fridays for future i Sierra Leone och har lett demonstrationer för hårdare miljölagar.

”Våra hem spolas bort”

Roseline Isata Mansaray berättar att hennes bostadsområde i huvudstaden Freetown under de senare år drabbats av allt värre översvämningar i klimatkrisens spår. Hus har förstörts och människor har skadats och till och med dött.

Hon började organisera klimatstrejker och ställde krav på ledarna i sitt land att stifta miljölagar mot skogsskövling och jorderosion

– Våra hem spolas bort. Vi riskerar att bli klimatflyktingar. Världens ledare måste lyssna på oss. Också vår röst måste få höras.

UD uppger i en skriftlig kommentar på onsdagsmorgonen att regeringen gjort sitt ”yttersta” för att underlätta aktivisternas visumansökningar och att det är ”jättetråkigt” att alla inte hinner få visum i tid, något som anses bero på sena ansökningar.

Fotnot: Läs hela UD:s svar nedan.