Hedersförtryck ska bli särskilt brott

Lars Larsson/TT

Jesper Karlsson/TT

Publicerad 2021-12-22

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterar ett förslag om att hedersförtryck ska bli ett särskilt brott.

Regeringen vill att hedersförtryck ska bli ett särskilt brott och kunna ge fängelse i minst ett år.

– Vi har ett ansvar att bekämpa det här förtrycket, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Förslaget läggs fram i en lagrådsremiss av Johansson på en pressträff på onsdagen.

– Vi säger ofta att våra barn är en gåva. Det är de ju på sätt och vis, men vi äger de inte. Våra barn är egna individer med egna rättigheter och de rättigheterna måste respekteras av alla, oavsett varifrån man kommer, säger Johansson.

”Stort samhällsproblem”

Förslaget har sin grund i en utredning om hedersbrott som presenterades hösten 2020 och som just föreslog att ett nytt brott relaterat till heder, brott med hedersmotiv, skulle införas.

Hedersförtryck är ett stort problem i Sverige. Johansson talar om ”10 000-tals barn och ungdomar som lever i förhållanden där de får utstå kränkningar av sina familjer. Där de begränsas i sin utveckling på olika sätt.”

– Det här är ett välkänt problem, ett stort samhällsproblem. Helt oacceptabelt. Vi har ett ansvar att bekämpa det här förtrycket.

Det nya brottet ska enligt förslaget formas på ett sätt som liknar brotten fridskränkning och grov kvinnofridskränkning.

TT: Vad hoppas ni att att en sådan lag ska ge för effekt?

– Två effekter: Dels att vi får upp straffskalorna rejält för de här brotten och dels att vi kan få en förebyggande effekt, svarar Johansson.

Viktig markering

För att någon ska kunna anses ha gjort sig skyldig till hedersförtryck ska det handla om handlingar som återkommer. Handlingarna ska ha som syfte att bevara en persons eller släkts heder, eller vinna tillbaka den.

Att också göra hedersbrott till ett särskilt brott anses vara en viktig markering.

– Sen behöver vi också vara tydligare både från myndigheter och kommuner med information till nyanlända, både om lagar men också värderingar som gäller i Sverige. Det vill jag också titta närmare på, sade statsminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med TT dagarna före det nu aktuella förslaget.

Förslaget från utredningen, som nu blir lagrådsremiss, motsvarar en punkt i det numera spruckna samarbetet och avtalet mellan S-MP-regeringen och Centerpartiet och Liberalerna.

Följ ämnen i artikeln