Ryska desperationen: Klär ut sig och flyttar ökända förbandet

Publicerad 2022-07-31

De ryska bakslagen har lett till desperata åtgärder.

Wagnergruppen får nya uppdrag när fokus nu flyttas till södra Ukraina.

Samtidigt kommer uppgifter om att soldaterna klär ut sig i ukrainska uniformer.

Leveransen av det amerikanska långdistansvapnet Himars har förändrat situationen på slagfältet och gjort att de ukrainska försvararna kunnat inleda sin motoffensiv.

Situationen har tvingat fram en rad uppmärksammade drag från Ryssland.

Bland annat har den ökända privatarmén Wagnergruppen flyttats till fronten och integrerats med den ryska armén, enligt brittiska underrättelseuppgifter.

Ryssland har länge förnekat kopplingen mellan Wagnergruppen och armén, men det nya beskedet tyder på en förändring, enligt britterna.

Ryska soldater marscherar i Volgograd.

”Nytt förband jagar”

– Wagners roller har förmodligen förändrats eftersom det ryska försvarsdepartementet saknar infanteri, skriver det brittiska försvarsministeriet i en rapport.

Samtidigt kommer rapporter från Ukraina om att ryska soldater börjat klä ut sig i ukrainska uniformer med vita bandage på armar och ben.

Ett klassiskt grepp, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikvi.

– Det har förekommit uppgifter om ett nyupprättat specialförband som fått ny uppgift att jaga Himars, men det är inget som belagts. Även i början av kriget rapporterades det om ryska soldater i ukrainska uniformer i Kiev och andra städer, säger han och tillägger:

”Har svåra beslut framför sig”

– Tittar man tillbaka har deras specialförband även haft andra kamouflagemönster. De har bland annat använt samma som finländska soldater använde. De gör det för att vilseleda och antyda att de inte skulle vara fiender. Men det är också ett krigsbrott.

Den ukrainska framfarten har satt Ryssland under hård press och Paasikivi anser att pendeln svängt till deras fördel.

– Ryssarna har svåra beslut framför sig kring var man ska lägga sitt fokus. De har haft kontroll i Luhansk, men tvingas nu flytta förband från Donbass till Zaporizjzja och Cherson i söder. Det är frågan om de kan hålla båda områdena, säger han.