Wold: Det här är enda sättet att undvika omikron

Experterna om rekordsmittan och pandemins slut

Uppdaterad 2022-01-23 | Publicerad 2022-01-21

Sverige badar i omikron.

Den som vill eliminera risken att smittas måste vidta drastiska åtgärder.

– Jag har en strategi och den har fungerat hittills, säger professorn och överläkaren Agnes Wold.

Under den evighetslånga pandemin har Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, svarat på fler frågor än någon kan räkna. Själv lyckades hon dock länge undvika coronan.

Men lagom till jul nådde viruset även henne.

– Så fort omikronvarianten kom så åkte jag på den, trots att jag har fått två vaccindoser.

– På ett sätt var det bra att få det överstökat under ledigheten. Men vi tvingades ställa in nyårsfirandet. Det var tråkigt.

Enligt Frans måste i princip alla som rör sig ute i samhället räkna med att bli smittade.

– När de första virusvarianterna kom så överskattade nog en del hur smittsamma de var. Men omikron är något annat.

– Om man lever ett liv där man då och då stöter på andra människor så är den svår att undvika.

Emma Frans, senior forskningsspecialist, medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet.

Rådet: Undvik barn

Folkbildarkollegan Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, tror att det går att undgå viruset. Men inte utan uppoffringar.

– Varken jag eller min man har blivit sjuka. Jag känner massor av människor som inte haft corona, säger hon.

– Men om man har barn så går det nog inte att undvika. Omikron verkar spridas allra mest bland de yngsta. Min strategi är därför att inte träffa barnbarnen eller deras föräldrar.

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi med särskild inriktning mot normalflora vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Wolds rekommendation till äldre och andra som riskerar att bli svårt sjuka är tydlig:

– Undvik att träffa folk som är yngre än 30 år, då är man ganska safe. Det är en väldigt liten risk att ens kompisar i 60–70-årsåldern ska vara smittade.

Vid sidan av barnblockaden lever Agnes Wold som vanligt.

– Jag handlar och åker spårvagn och om jag inte går på gymmet så beror det bara på lättja, ingenting annat.

– Men så har jag också tagit tre sprutor. Är man fullvaccinerad och frisk i övrigt tycker jag inte att man ska vara orolig alls. Men om man inte är det så ska man vara väldigt bekymrad och boka tid fortast möjligt.

Studie visar att coronavarianten omikron replikerar 70 gånger snabbare i bronkialvävnaden än vad de andra varianterna gjort. Bilden till höger visar en cell infekterad med coronaviruspartiklar. Bilden är tagen av NIAID Integrated Research Facility (IRF) i USA, i samband med en stor studie som publicerades tidigare i höst.

”Besvärligt med många sjuka samtidigt”

Omikron ger för det mesta milda symtom. Emma Frans betonar att det ändå är viktigt att pressa ner smittokurvan.

– Det är besvärligt nu när så många får covid samtidigt. Det gör att sjukfrånvaron blir hög vilket sätter press på vården och andra samhällsviktiga funktioner.

– Därför gäller det fortfarande att ha god handhygien, jobba hemifrån om man kan, hålla avstånd och använda munskydd om det uppstår trängsel.

På fredagen slogs ett nytt smittorekord i Sverige med över 42 000 nya fall. Professor Agnes Wold tror att toppen snart är nådd, åtminstone för denna gång.

– Den här vågen är över inom en månad eller så. Sedan får vi förhoppningsvis en lugn vår och en sommar då vi kan umgås och ha det trevligt.

– I det längre perspektivet kan jag inte ta gift på att vi inte får en ny våg framåt hösten. Men förr eller senare ebbar det här ut. Och fram tills dess kan vi glädja oss åt att vaccinet ger ett väldigt bra skydd mot svår sjukdom.