Danska restriktioner slopas – glädje på nattklubbarna

Publicerad 2021-09-05

Snart försvinner de sista coronarestriktionerna i Danmark.

Nattklubbarna öppnade redan i onsdags, och i helgen gick 15 000 köpenhamnsbor på livekonsert.

– Jag vet inte ens hur man dansar längre, sade diskoteksgästen Sofie Hansen, 20.

Den 1 september försvann en rad coronaregler i Danmark, bland annat tvång på att visa coronapass vid restaurang- och teaterbesök.

Den 10 september går regeringen ett steg längre. Då försvinner alla specialregler under coronapandemin, när covid-19 inte längre betraktas som en samhällsfarlig sjukdom.

Anledningen är att Danmark är ett av världens mest vaccinerade länder, med 72,4 procent färdigsprutade, och att smittspridningen är på en låg nivå.

– Regeringen har lovat att inte ha kvar särreglerna längre än nödvändigt, och där är vi nu, säger hälsominister Magnus Heunicke.

En krog på Vestergade i Köpenhamn.

Framöver gäller i princip bara de allmänna råden om att man ska vaccinera sig, stanna hemma om man känner sig sjuk, hålla avstånd och tvätta händerna ofta. Men regeringen har fortfarande koll på smittan:

– Vi fortsätter med en stark epidemiövervakning, testning, sekvensering, effektiv vaccinering och en beredskap att sätta in hårdare regler om det behövs, skriver hälsominister Magnus Heinicke på Twitter.

Den 1 september öppnades nattklubbar och diskotek igen för första gången på 1,5 år, för alla danskar med coronapass. På fredag försvinner kravet på coronapass även i dessa lokaler.

”Orkar inte bara se dans på Tiktok längre”

När danska TV2 besökte nattklubben Lola i Köpenhamn, som höll öppet till klockan 05 i onsdags, var gästerna lyriska.

– Det här är friheten som vi har saknat. Att man kan göra vad man har lust till, sade Carl Fiane, 24.

22-åriga Lærke Larsen berättade hur mycket hon hade saknat känslan på dansgolvet:

– Vi orkar inte med att bara se dans på Tiktok längre, skrattade hon.

DJ:n Emil Lange varnade besökarna:

– Låt bli att dricka shots. Det blir du uppfuckad av. Jag gjorde det i går. Låt bli med det, sade han till Danmarks Radio.

Den 1 september öppnades nattklubbar och diskotek igen för första gången på 1,5 år.

Dagen efter nattklubbsöppningen rapporterade polisen i Kolding att det hade varit en lugn natt.

– Strax före klockan 05 var det på väg att bli lite oroligt, men det lugnade ner sig när vi kom till platsen, sade vakthavande Lars Grønlund vid polisen på Sydøstjylland.

I går lördag samlades 15 000 unga köpenhamnsbor på livekonsert utomhus på Amager:

– Vi har satt ut extra handsprit, eftersom vi fortfarande har en pandemi. Men annars har det varit som förr i tiden. Det har varit riktigt härligt, sade konsertarrangören Ulrik Ørum-Petersen till danska TV2.