Rödlistan: 28 procent av arterna riskerar att dö ut

Uppdaterad 2021-09-06 | Publicerad 2021-09-05

Komodovaranen och en dryg tredjedel av alla hajar håller på att dö ut.

Nästan 30 procent av de cirka 140 000 djurarter som undersöks är hotade.

Det framgår i den internationella ”rödlistan” som presenterades i helgen.

Följ ämnen

I den senaste uppdateringen av den internationella ”rödlistan” framgår det att 28 procent av de 138 374 arter som har undersökts av den internationella naturvårdsunionen IUCN riskerar att dö ut, rapporterar AFP.

Det visar den senaste rapporten av rödlistan som IUCN presenterade idag.

– Om den här trenden fortsätter uppåt i samma takt kommer vi snart stå inför en omfattande kris, säger Craig Hilton-Taylor chef för IUCN:s enhet som tar fram rödlistan till AFP.

En av de arter som nu rödlistas är den indonesiska komodovaranen som drabbas när öarna de bor på blir mindre på grund av höjda havsnivåer. Komodovaranerna bor ofta på små öar som med tiden kommer bli mindre. På grund av höjda havsnivåer kommer 30 procent av komodovaranernas habitat vara borta om 45 år uppskattar rapporten från IUCN.

Rapporten menar också att 37 procent av alla hajarter är direkt hotade och riskerar att dö ut på grund av överfiskning. En av de hajarter som är mest hotade är den ikoniska Makohajen.

Komodovaranen är världens största nu levande ödleart.

Ett sjätte massutdöende

Minskade habitat, exploatering och illegal handel pekas ut som faktorer som skadat naturlivet i flera årtionden. Klimatförändringar pekas även ut som ett hot mot många djur och växtarter.

– Trenden visar att vi är hundra till tusen gånger högre än de ”normala” utdöendenivåerna. Rödlistan tyder på att vi är på gränsen till det sjätte utdöendet under de senaste 500 miljoner åren, säger Craig Hilton-Taylor till AFP.

Förra gången det var ett så kallat massutdöende på planeten var när kritaperioden tog slut för cirka 66 miljoner år sedan, det var då dinosaurierna dog ut.

Den nya grönlistan

Samtidigt presenterade IUCN även en ny global lista över arter som nått så kallad grön status. Där finns arter som varit utrotningshotade men som inte längre är det.

Bland de djurarter som numera har grön status är gråvargen, blåfenad tonfisk i Atlanten och rosenduvan som lever i Mauritius, skriver The Guardian.