RS-viruset får regionen att varna föräldrar: ”Håll barnen hemma”

Publicerad 2021-10-19

Intensivvården för små barn är mycket ansträngd i Region Uppsala.

RS-viruset är särskilt farligt för nyfödda. Det sprider sig som en löpeld – och regionen uppmanar föräldrar att hålla de minsta barnen hemma.

– Vi ser inget annat än att det fortsätter att öka, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Det finns risk för att små barn blir allvarligt sjuka i RS-virus, särskilt de under sex månader.

I Uppsala är situationen så allvarlig att regionen kallar det för en epidemi. Femton bebisar ligger på sjukhus – nio av dem intensivvårdas.

– Det är en väldigt hög nivå för att vara barnsjukvård. Det är åtminstone en dubblering av det normala behovet, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Uppsala.

– Vi ser inget annat än att det fortsätter att öka. Vi vill inte skapa onödig oro men tala om hur läget ser ut, och är oroliga över att det kommer se ännu värre ut om vi inte gör något.

Om RS-viruset: ”Vi har aldrig sett det förut”

RS-viruset är en infektion som vanligtvis börjar som en vanlig förkylning. Under sina första två år får nästan alla barn en infektion. ”Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka”, skriver 1177.

Ju mindre luftrör de har, desto svårare blir det. Det sega slemmet som bildas i lungorna gör det svårare att andas.

Region Uppsala uppmanar föräldrar att hålla barn under sex månader hemma.

– Och gärna även äldre syskon, som annars skulle varit på förskola. Undvik sociala sammanhang, där små barn blandas, till exempel öppen förskola. Familjer med små barn bör fortsätta att bete sig som under covid 19-pandemin: umgås med den närmaste kretsen, hålla distans när det går, tvätta händerna ofta och nysa i armvecket, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd, i ett pressmeddelande.

RS-viruset sprider sig bland barngrupper och på öppna förskolan. All planerad barnvård måste bromsas för att hantera de RS-sjuka småbarnen.

Vanligtvis återkommer infektionen varje vinter – men under coronapandemin har våra immunsystem försvagats och viruset började spridas redan i augusti.

– Det här är något helt nytt, vi har aldrig sett det förut, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Ansträngt i andra regioner

Även i Region Stockholm är barnsjukvården ansträngd och regionen menar att barn bör stanna hemma från förskolan om de har syskon som är yngre än fyra månader.

– Vi vet att många spädbarn smittas av sina storasyskon, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Även i Skåne och Västra Götaland ser man också en ökning av infektioner, även om man är mer restriktiv med uppmaningar.

Föräldrar bör vara uppmärksamma på sjukdom i förskolan. När de går ut med barnen bör de till exempel undvika gallerior och affärer.

– Det har varit en enorm anstormning med förskolor som hört av sig angående sjukdomsfall. Men det här är det nya covid i mångas medvetande tror jag. Det hade inte varit samma om vi inte precis haft covid emellan RS-utbrotten, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Ser en förälder att det är mycket sjukdom på barnens förskola är det troligen RS-virus, och då bör de göra som i Uppsala, menar han.

– Den enda förklaringen vi har är att de barn som fötts under pandemin är immunologiskt nakna. De har inte mött virusinfektioner, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler i Uppsala och suckar.

– Det tar aldrig slut det här.


Experten om RS-symptomen man bör se upp med och hur man skyddar barnen


Följ ämnen i artikeln