Uppgifter: Putin välkomnar Ukrainas vapenvila

Publicerad 2014-06-21

Vladimir Putin

Vladimir Putin stödjer vapenvilan som Ukrainas nya president utropat. I ett uttalande säger han att båda sidor måste upphöra med våldsamheterna i gränsområdena, rapporterar statliga Russia Today.

Den ryska presidentens omvändning kommer efter en blodig vecka vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland. Över 300 människor har mist livet i våldsamma strider.
Tidigare under lördagen gav Putin order om att tusentals soldater skulle försättas i högsta stridsberedskap.

Stödjer vapenvilan

Ukrainas väststödda president Petro Poroshenko har utropat en ensidig vapenvila, som Putin tidigare avvisat.
Men nu verkar alltså den ryske presidenten ha vänt. Den statliga ryska nyhetssidan Russia Today rapporterar att om ett uttalande från Kreml där Putin välkomnar vapenvilan.
För att den fredsplan som Ukraina presenterat ska bli verklighet måste båda sidor upphöra med våldsamheterna och sätta sig vid förhandlingsbordet, heter det i uttalandet.

Vladimir Putin säger sig också vara redo att ta "konkreta steg" för att få till en fredlig lösning på konflikten.

Hot om skärpta sanktioner

Under den senaste veckan har hårda strider utkämpats mellan ukrainska styrkor och proryska rebeller i Donetsk i östra Ukraina. Nyhetsbyrån AP rapporterar att Ukraina och USA anklagat Ryssland för att stötta rebellerna genom att bland annat låta stridsfordon passera gränsen. Detta har förnekats av Ryssland.

USA:s president Barack Obama har tidigare kommit överens med Tysklands Angela Merkel och Frankrikes François Hollande om skärpta sanktioner om inte de ryska trupperna dras tillbaka från gränsen.