Därför känner du fantomvibrationer

Publicerad 2016-01-01

Besvikelsen kan kännas enorm när du inte fått nått trots att du helt säkert kände att det burrade till i fickan.

Du är dessutom långt ifrån ensam – nästan alla har upplevt ”spök-sms-syndromet”.

Och nu kommer en förklaring.

Har du slitit upp telefonen ur fickan efter att ha känt den vibrera, för att sekunderna senare upptäcka att ingenting har hänt.

Enligt en amerikansk forskare upplever så många som 90 procent av alla mobiltelefonanvändare fantomvibrationer, eller spök-sms-syndromet.

Fenomenet har enkel förklaring och teknikforskaren Robert Rosenberg liknar det vid hur hjärnan vänjer sig vid att bära glasögon.

– De blir nästan en del av dig och du kan glömma att du ens bär dem. Telefonen i din ficka hanteras på samma sätt av hjärnan, säger Rosenberg.

Växer samman med luren

Hjärnan vänjer sig vid att tolka vibrationer som en signal om att någon ringer, skickar sms eller annat som har med vår telefon att göra.

– Din telefon blir en del av dig och du tränas i att uppfatta vibrationer som att någon ringer eller att du får ett sms. På grund av detta så blir det lätt för hjärnan att misstolka liknande signaler, säger Rosenberg.

Och fenomenet är långt ifrån nytt – redan på minicall-tiden upplevde människor den besvikelsen av att inte ha fått något nytt meddelande, enligt Rosenberg.

Väcker en fråga

Bästa lösningen för att slippa den bottenlösa frustrationen en tom skärm trots vibrations-upplevelse kan ge är variation. Robert Rosenberg ger rådet att helt enkelt byta plats på telefonen emellanåt. Har du den alltid i högerfickan – lägg den i vänsterbak och så vidare.

Men han väcker också frågan – är det verkligen ett problem med spök-sms-syndromet?

– När vi tänker på att de flesta användare inte upplever det som särskilt besvärande så väcker det frågan om det är ett problem för den vanliga telefonanvändare, säger han till Daily Mail.

– En första frågeställning är om vi överhuvudtaget ska bry oss om spök-sms-syndromet?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln