Obama har landat på Kuba

Uppdaterad 2016-03-21 | Publicerad 2016-03-20

Fredscigarrerna är snoppade – det historiska presidentbesöket på Kuba kan börja.

Inte ens gripandet av en grupp dissidenter tycks kunna störa den goda stämningen.

”Hur är läget, Kuba?” twittrade Barack Obama direkt efter att ha landat.

Barack Obama och hans familj landade på José Marti-flygplatsen i ett regnigt Havanna strax före klockan 21.30 på söndagskvällen svensk tid.

När det amerikanska presidentplanet Air force one tagit mark twittrade Obama:

”Hur är läget, Kuba? Landade precis här, ser fram emot att möta och lyssna på det kubanska folket.”

Inlägget kan dock bara läsas av ett fåtal kubaner. På Kuba är det fortfarande förbjudet för privatpersoner att ha en internetuppkoppling.

På flygplattan hälsades familjen Obama sedan av en mottagningskommitté ledd av Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez.

Obama är den första amerikanska presidenten som besöker Kuba på 88 år. Inte sedan Calvin Coolidge var i Havanna 1928 har en amerikansk president besökt ön.

– Det tog honom tre dagar att komma hit – för mig tog det tre timmar, sa Obama till pressen i Havanna.

”Inga ämnen förbjudna”

Målet med besöket är att fortsätta normaliseringen av relationerna mellan länderna. Sedan Obama och Kubas president Raúl Castro inledde den utvecklingen i december 2014 har länderna lättat rejält på restriktioner på diplomati, resor, handel och ekonomi samt kommunikationer.

Kuba har sagt att inga ämnen är förbjudna under besöket och Obama har lovat att lyfta frågan om mänskliga rättigheter. Den kubanska tidningen Granma har i en ledartext dock klargjort att ”vi kommer inte att tillåta att vi blir pressade över våra interna affärer", skriver TT.

Fruar och barn till politiska fångar

Tidigare under söndagen frihetsberövades kubanska dissidenter från rörelsen Damer i vitt, som bland annat består av fruar och barn till politiska fångar. Ett 50-tal personer drogs in i polisfordon efter att personer från gruppen satt sig ner och blockerat en gata i Havanna.

En av de frihetsberövade är ledaren Berta Soler, som även är en av de inbjudna när Obama på tisdag ska träffa kubanska människorättsaktivister.

Följ ämnen i artikeln