Turkiet känner sig missförstått

”Gripna journalister och stängda medier har inget med brist på demokrati att göra”

Turkiet känner sig missförstått.

Att tiotusentals människor gripits och mängder med medier stängts är inget bevis på brist på pressfrihet och demokrati.

Nej, det handlar om extraordinära åtgärder i en extraordinär situation.

Ambassadör Kaya Türkmen har kallat till pressträff i ambassadens villa i Stockholms diplomatkvarter. Han vill ge regimens bild av det som hänt sedan det dramatiska kuppförsöket den 15 juli.

Det är trångt i det lilla rummet. Någon öppnar en altandörr för att släppa in lite frisk luft medan Türkmen tar till orda på exakt utsatt tid. Vid sidan av honom står en manshög turkisk flagga.

Hans röst och tonläge är väldigt milt. Här finns ingen aggressivitet. Hans uppdrag är att försöka minska de skador på relationerna med EU och USA som regimens hårda svar på kuppen lett till.

Han förstår att Turkiet får kritik. Ja, han rentav välkomnar det.

– Vi behöver Europas guidning för att bli demokratiskt fulländade, säger han ödmjukt.

Men Türkmen skulle önska att Europa inte bara kritiserar Turkiet utan även ger stöd i form av förståelse och medlidande i en svår situation.

Han förklarar att kuppförsöket varit en oerhört traumatisk upplevelse för det turkiska folket.

”Inget att frukta”

När jag frågar på vilket sätt gripandet av journalister och stängningen av en rad tidningar, radio- och tv-stationer leder till ökad demokrati tittar ambassadören för ett ögonblick ner i bordsskivan innan han svarar.

De medier som stängts hade redan myndigheternas misstankar riktade mot sig före kuppen, förklarar han. De ägs alla av Fetullah Gülens "terroristorganisation". De stängdes för sin medverkan i kuppen.

– Nu undersöks om de gripna journalisterna var inblandade i kuppen. De som inte var inblandade har ingenting att frukta. Turkiets oberoende domstolar kommer att se till att de släpps.

Bara medlemskap i Gülenrörelsen är i sig inget brott, enligt ambassadören som i nästa ögonblick berättar att det finns listor hos myndigheterna på alla som är medlemmar.

Alla är inte övertygade om att journalisterna kommer att släppas eller att domstolarna verkligen är oberoende. Erdogan har tidigare försökt styra domstolar.

Amnesty välkomna

Men ambassadör Türkmen har fullt förtroende för rättväsendet. Någon tortyr förekommer inte i turkiska fängelser, förklarar han. Detta trots att Amnesty gått ut med sådana anklagelser.

– Amnesty har fria händer att besöka Turkiets fängelser. Jag ser fram emot deras rapport.

Türkmen slår fast att ingen tvekan råder om att kuppen organiserades av Fetullah Gülen, som lever i exil i USA och med vilken Erdogan de senaste åren haft en bitter maktstrid efter att de två en gång i tiden varit allierade.

När jag frågar efter bevis hänvisar han till krypterad information som Turkiets Säpo fått tag på och olika erkännanden som inblandade gjort.

Mot det står bilden av en alltmer auktoritär president Erdogan som utnyttjat kuppen till att ytterligare stärka sin makt över landet. Bilden av att han till och med kan ha uppmuntrat kuppförsöket och frågor som hur han mitt under brinnande kuppförsök och med hotet om att bli nedskjuten vågade sätta sig i ett plan och flyga till Istanbul. Visste Erdogan att han var säker?

Arga på USA

Det är precis den bilden som ambassadören vill motverka med sin pressträff.

Han tillbakavisar också alla spekulationer om att Erdogans besök hos Putin i Ryssland är ett tecken på att Turkiet närmar sig Ryssland.

– Vi är en stark medlem av Nato och kommer så att förbli. Men vi måste också ha bra relationer med Ryssland som är en av våra stora ekonomiska partners.

Türkmen vill inte uttala några hot mot USA men menar att Vita huset måste förstå hur upprört det turkiska folket är över att USA - trots att buntar med dokument som ska bevisa hans skuld i kuppförsöket skickats till ansvariga - fortsätter vägra utlämna Gülen.

Innan vi går vill ambassadören dela ut Europarådets förstående synpunkter på regimens agerande efter kuppförsöket, efter att dess generalsekreterare avlagt visit i Turkiet. När jag får bunten papper i min hand visar sig bara tre sidor vara synpunkter från Europrarådets generalsekreterare. Resten är artiklar kritiska mot Gülenrörelsen och en regimvänlig rapport om kuppförsöket.

Följ ämnen i artikeln