Sista striden här

DAVOS. När jag träffade demonstranter i Kiev i november såg de sin aktion som sista chansen att stoppa Ukrainas återinträde som rysk lydstat. Sista möjligheten att istället vända blicken mot EU.

Nu verkar slutstriden vara här på allvar.

De senaste månaderna har president Viktor Janukovitj gjort väldigt lite för att hitta en kompromiss som skulle gå oppositionen och demonstranterna till mötes. Tvärtom har han tagit ytterligare steg mot att knyta Ukraina närmare Moskva.

Sakta men säkert har våldet trappats upp de senaste dagarna.

Det kan delvis bero på att högerextrema grupper tagit tillfälle att blanda sig i bråken. Grupper som har en helt annan agenda är den stora majoriteten fredliga demonstranter.

Vad som händer nu beror väldigt mycket på hur regimen agerar. Gör de som i november när polisen efter våldsamma nattliga attacker mot demonstranter under en helg delvis drog sig tillbaka? Den gången lugnande det ned sig och det kom till och med till samtal mellan parterna. Samma scenario kan spelas upp igen som en taktik att försöka trötta ut och knäcka demonstranterna.

Skillnaden är att den här gången verkar situationen vara mer explosiv. Regimen har demonstrerat att de inte är beredda att backa. Demonstranterna har genom att hålla ut i två månader utomhus i vinterkylan visat att de tänker slåss till slutet.

Det är en farlig mix. Båda parterna är trötta och frustrerade över dödläget.

Många har varnat för att Ukraina kan vara på väg mot inbördeskrig. Särskilt om polisen slår till hårt även mot de fredliga demonstranterna som har stöd hos en stor del av den ukrainska befolkningen.

Men landet är delat.

Allting började i mitten av november förra året då president Janukovitj i sista stund lät bli att skriva på ett associsationsavtal med EU och istället gjorde en deal med Rysslands president Putin.

Han spelade helt enkelt ut de två mot varandra och tog den bästa ekonomiska dealen. Den innebar också att han slapp släppa sin farligaste politiska motståndare Julia Tymosjenko ur fängelset.

I Kiev och västra Ukraina reagerade en stor majoritet med ilska. 100 000-tals människor gick ut på gatorna och har hållit liv i protesterna sedan dess. Många av de demonstranter jag träffade då var övertygade om att Ukraina är på väg att förlora de demokratiska landvinningar man gjorde under den Orangea revolutionen 2004 då man bröt sig ur Rysslands grepp.

I det ryskspråkiga östra Ukraina är en majoritet för att istället närma sig Ryssland. Där stödjer många Janukovitj nej till att skriva på avtalet med EU.

Ju mer våldet i Kiev eskalerar desto större blir risken för att de två landändarna ställs mot varandra.

Då kan inbördeskriget bli ett faktum.

Wolfgang Hansson