Mejla

Wolfgang Hansson

Därför måste det försvunna planet hittas

NYHETER

När ett plan med 239 människor ombord försvinner spårlöst är det mer än en tragedi bara för de anhöriga. Det är också ett säkerhetsproblem för alla som flyger.

Fem år efter MH370:s försvinnande saknas fortfarande svar på vad som hände. Vilket innebär att samma sak kan hända igen.

Teorier saknas inte men det är just teorier.

Sanningen är att varken flygbolaget eller någon annan har en aning om vad som skedde när planet plötsligt försvann från radarn på sin väg från Kuala Lumpur i Malaysia till Kinas huvudstad Peking.

Såvida det inte är någon som undanhåller information.

Det enda som är uppenbart är att det inte handlar om någon vanlig flygolycka där ett tekniskt problem plötsligt fått planet att störta. Det mesta tyder på att någon ombord eller externt på något sätt tagit kontroll över planet och orsakat haveriet.

Att så många frågetecken fortfarande återstår att räta ut innebär att flygsäkerheten är underminerad. Så länge vi inte vet vad som hände så går det heller inte att vidta några motåtgärder för att förhindra att det händer igen. Vilket är mycket otillfredsställande och ett avsevärt problem för såväl flygindustrin som flygpassagerare.

Så länge ingen bakom försvinnandet ger sig tillkänna så är enda sättet att få svar att hitta det störtade flygplanet som sannolikt ligger någonstans på havets botten mellan Australien och Afrika.

Trots mycket omfattande undersökningar över ett 200 000 kvadratkilometer stort område så är det enda som hittats några få vrakdelar som flutit i land längs östra Afrikas kust.

Svarta lådan

Planets svarta lådor där all flygdata lagras har för länge sedan slutat ge signaler ifrån vilket gör det ännu svårare att hitta planet.

Inför femårsdagen av försvinnandet har anhöriga krävt att eftersökningen ska återupptas. Malaysias regering har sagt att man är villig att göra det ifall ny information kommer fram.

En ny eftersökning är mycket kostsam och sannolikheten att hitta planet den här gången är inte överdrivet stor. Därför kan det framstå som en rätt onödig insats annat än för att lugna de anhöriga. Men även ur ren flygsäkerhetssynpunkt kan det vara väl investerade pengar. Utan att flygplanskroppen hittas får vi inga svar.

Malaysia Airlines Boeing 777 hade varit på väg i 40 minuter utan att rapportera några problem när det plötsligt försvann från radarn. Någon ombord stängde av den transponder som gör att planet går att spåra. Detta kan rimligen bara ha gjorts av någon av de två piloterna eller någon flygkunnig som lyckats ta sig in i cockpit.

Varför?

Tack vare militär radar och satelliter har det ändå gått att konstatera att planet plötsligt bytte rutt och började flyga söderut i stället. Det är inget ett plan gör av sig självt. Antingen hade autopiloten ställts in i förväg eller så måste piloten fysiskt ha ändrat kurs.

Varför? Är givetvis den naturliga fråga som inställer sig.

Här är de främsta teorierna som inte kunnat avföras men det finns fler.

1. Chefspiloten Zaharie Ahmad Shah använde planet för att begå självmord. På en flygsimulator i hans hem fanns en rutt inlagd mot södra delen av Indiska Oceanen, en rutt liknande den planet antas ha tagit. Men hans familj förnekar att han ska ha varit deprimerad eller självmordsbenägen. Ett drygt år efter att MH370 försvann begick en tysk pilot självmord genom att låsa in sig i cockpit och krascha planet i Alperna. Så helt osannolik är inte teorin.

2. Någon av piloterna eller någon som obemärkt lyckats ta sig ombord kapade planet och störtade det medvetet i någon form av terrorattack eller aktion för att skada flygbolaget. Men varför utan att lämna ett meddelande efter sig?

Hacka planets dator

3. En olycka ombord ledde till ett kraftigt tryckfall i kabinen som gjorde både piloterna och passagerarna medvetslösa. Planet störtade när bränslet tog slut. Detta är flygbolagets officiella teori. Men vem ändrade då kursen och varför stängdes transpondern av?

4. Någon lyckades på distans hacka sin in i planets dator och ta kontroll. Men då undrar man varför piloterna i så fall inte försökte kontakta flygledningen.

Som synes är det på punkt efter punkt stora frågetecken och invändningar. Det finns helt enkelt ingen teori som på ett rimligt sätt kan förklara det som hände.

Därför är det av största vikt att planet hittas. Inte främst för de anhöriga utan för allas vår flygsäkerhet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vrakdelar som kan komma från MH370 undersöks

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunna planet MH370

Malaysia Airlines

MH370

Kuala Lumpur

Australien