En miljon barn sitter fast i ”dödsfällan” i Syrien

Publicerad 2018-08-18

Det sista stora slaget närmar sig i Syrien – och tusentals jihadister och rebeller har trängts upp i ett hörn.

En miljon barn sitter fast i dödsfällan.

– Vi är bortom oss av oro, säger Juliette Touma på Unicef.

Det började med att några skolbarn klottrade slagord mot diktatorn Bashar al-Assad för mer än sju år sedan.

Följden blev ett krig där hundratusentals män, kvinnor och barn har dödats. Och där miljoner har drivits på flykt.

Nu närmar sig vad som kan bli krigets sista stora slag – i provinsen Idlib i nordvästra Syrien.

Enstaka motståndsfickor kommer så klart att finnas kvar också efter att Idlib har fallit. Terrorister kommer att fortsätta att spränga sig själva och andra i luften. Och det kurdiska självstyret Rojava, som allt mer liknar en egen stat, kommer inte att lämna president Assad någon ro.

Men Idlib är det sista betydande landområdet som den väpnade oppositionen håller.

Tiotusentals flygblad

Det är här krigets sista kapitel väntas skrivas.

Regeringens offensiv antas inledas när som helst. De vanliga tecknen, som Syriens folk har lärt sig att känna igen, har kommit tätt de senaste dagarna.

Flygblad har regnat ner i tusental från helikoptrar, med uppmaningar till folket i rebellområdet att ”försonas” med regimen.

Luftangrepp, från stridsflygplan, har hänsynslöst drabbat civila. På söndagen exploderade ett sexvåningshus under oklara omständigheter i staden Sarmada och mer än 50 civila dödades, enligt den civila räddningsorganisationen Vita hjälmarna.

Tänker slåss in i döden

Den syriska regimen har med ryskt flygstöd intagit område efter område från rebellerna de senaste åren.

Otäcka bilder har strömmat ut från platser som Homs, Aleppo och östra Ghouta.

Ändå finns det skäl att frukta att slutstriden om Idlib kan bli ännu blodigare.

Här finns sannolikt tiotusentals väpnade motståndsmän – jihadister kopplade till al-Qaida och andra extremistgrupper och mer moderata, turkiskstödda rebeller – beredda att slåss in i döden.

Här finns också uppskattningsvis tre miljoner civila, varav en miljon internflyktingar. Många har flytt eller evakuerats i bussar från andra krigshärjade platser. Bristen på mat, rent vatten och medicin är redan i dag skriande.

En dödsfälla

När övriga rebellfickor har intagits riktas blickarna nu hit. President Bashar al-Assad, som svurit på att återta hela Syrien, sa redan i slutet av juli att Idlib är ”nästa prioritet” för hans armé.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att mellan 250 000 och 700 000 civila kan drivas på flykt, enligt Reuters.

Vart är oklart.

Provinsen omges av regimkontrollerad mark, förutom mot norr. Där har Turkiet stängt gränsen med taggtråd. Idlib-provinsen har liknats vid en dödsfälla för de civila.

Olika krafter för en desperat kamp för att stoppa offensiven.

”Point of no return”

FN:s humanitäre rådgivare i Syrien, norrmannen Jan Egeland, har sagt att kriget inte får tillåtas att spridas till Idlib. Unicef varnar för att en miljon barn kan drabbas.

– De här barnen är i många fall internflyktingar. De har ofta tvingats fly sex eller sju gånger tidigare. De har sett så mycket våld på vägen. Nu har de och deras familjer nått en ”point of no return”, säger Juliette Touma, kommunikationschef för Unicef i Mellanöstern till Aftonbladet.

Även regionala krafter försöker stoppa offensiven.

Turkiet, som är militärt på plats i Idlib, fruktar en massiv flyktingvåg. Landets utrikesminister uppgav på tisdagen att han hoppades att landet tillsammans med Ryssland skulle hitta en lösning, enligt Reuters.

Allt medan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppgav att Syrien har rätt att försvara sig, ett uttalande som eldade på spekulationerna att offensiven är nära.

Fruktar katastrof

Aron Lund, Syrienkännare knuten till Utrikespolitiska institutet, tror att regeringsstyrkorna förbereder en offensiv mot Idlib, men betonar att omfattningen är oklar.

– Det avgörs av Rysslands hållning och vad ryssarna förhandlar fram med Turkiet, säger han.

Han fruktar en humanitär katastrof.

– Idlib är fullt med människor som upplever att de inte har några utvägar och som fruktar att regimen inte kommer att bevilja dem någon nåd, och jihadister som är beredda på att slåss och dö. Det i kombination med att det är packat med internflyktingar och svårt att få in hjälp gör att vi måste vara beredda på det allra värsta, säger han.

”Döva öron”

Humanitära organisationer har delat GPS-koordinater till 235 särskilda platser, däribland sjukhus och skolor, i en förhoppning att dessa ska skonas, enligt AP. Något som inte har skett i tidigare bomboffensiver.

Juliette Touma på Unicef kräver att krigets parter tar hänsyn till barnen.

– De får lägga sina strategiska agendor åt sidan för en gångs skull i det här kriget, säger hon.

Tror du att krigets ledare kommer att lyssna?

– Hittills har vi pratat för döva öron. Barn dör redan varje dag i Syrien. Tanken på vad som nu väntar gör att vi är bortom oss av oro. Det här kan innebära en katastrof för barnen.