Valet 2018

Var tionde ung tror inte att deras röst spelar roll

Av: 

Josef Svenberg

NYHETER

Unga väljare stannar oftare än andra hemma på valdagen.

Nu visar Aftonbladet/Inizio att nära en av tio unga vuxna inte tror att deras röster påverkar i valet.

Det svenska valdeltagandet är bland det högsta i världen. Men deltagandet är inte jämnt fördelat över den svenska befolkningen.

Unga röstar i mindre utsträckning och nu visar en ny undersökning från Aftonbladet/inizio att nästan en av tio mellan 18 och 29 år inte tror att deras röst spelar roll i valet i höst.

Svårt att känna igen sig

Farhiya Feysal är 18 år och från Linköping. Valet i höst blir hennes första och även om hon bestämt sig för att använda sin röst har hon svårt att identifiera sig med den politik som förs fram av riksdagspartierna.

– Jag gillar inte politik när den inte rör mig, säger hon.

Farhiya Feysal, 18.

Tron på att ens val påverkar är samtidigt högre bland unga kvinnor än bland unga män. Tolv procent av männen tror inte att deras röst påverkar i valet, motsvarande procent bland kvinnorna är åtta.

Många stannade hemma på valdagen

Farhiya Feysal växte upp i stadsdelen Ryd i Linköping, en stadsdel hon själv beskriver som kraftigt segregerad.

Här är valdeltagandet lågt. 2014 valde 78 procent i det mest aktiva valdistriktet i Ryd att rösta i kommunvalet. I det minst aktiva distriktet använde endast drygt 56 procent av invånarna sin röst. Det är nästan 30 procent lägre än det generella valdeltagandet i Linköping.

Farhiya Feysal tycker inte att de politiska partierna lyckas särskilja sig från varandra eller engagera. Trots det säger hon att hon kommer att försöka hitta ett parti som speglar de frågor som rör henne.

– Jag kommer självklart att rösta för att varje röst räknas och varje röst behövs. Man ska ta vara på det, säger hon.

Läs chatten om valet med Amie Bramme Sey:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Gå och rösta – för ditt perspektiv är viktigt

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Politik

Ryd

Linköping

Valet i Sverige

Unga vuxna