Retorikexperten: Trump uppför sig desperat

Publicerad 2018-06-12

Tolv sekunder.

Så länge varade handskakningen mellan Donald Trump och Kim Jong-un.

Men trots att Trump försökte ta kontroll över situationen menar många retorikexperter att han med upprepade försök till beröringar misslyckades.

– Det gör snarare att det ser ut som att Kim har kontrollen, säger retorikexperten Paul Boross till Sky News.

Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un pågår just nu i Singapore.

Inför ett samlat pressuppbåd möttes de båda ledarna i ett historiskt handslag som varade i totalt tolv sekunder – betydligt kortare än det uppmärksammade handslaget med Japans premiärminister Shinzo Abe, som pågick i 26 sekunder.

Experter har under mötet analyserat kroppsspråket mellan de båda ledarna och menar att det utstrålade både desperation och nöjdhet.

– Världen har börjat lära sig att hälsa på Trump och att man behöver ha olika strategier, men de här två beter sig på ganska samma sätt och matchar varandra ganska bra, säger kroppsspråkexperten Henrik Fexeus i AB Morgon.

– Det ser ut som att Kim är smickrad men att han samtidigt försöker dämpa leendet och se cool ut. Han tycker nog att det här är härligt medan Trump ser mjuk ut, säger retorikexperten Elaine Eksvärd i AB Morgon.

Börjar alltmer tolkas som fejk

Författaren Paul Boross menar däremot att det är tydligt att Trump ”försökte ta över showen” i deras ”väldigt, väldigt iscensatta” första möte.

– Trump och Kim samspelar inte med varandra utan med sin publik därhemma. De är väldigt tydliga med vilket budskap de vill ge, säger Boross till Sky News.

Han menar att det tolv sekunder långa handslaget utstrålar ”desperation” från Trumps sida då han vid upprepade tillfällen rörde vid Kim Jong-uns axel.

En gest som alltmer börjat tolkas som fejk från Trumps sida.

– Trump försöker ta kontroll över situationen genom att röra vid honom så många gånger han kunde, vilket är väldigt intressant då det nödvändigtvis inte visar vem som bestämmer. I stället visar det en man som är mycket desperat, medan Kim står väldigt stilla och inte reagerar på beröringen, vilket gör att det snarare är han som ser ut att ha kontrollen, säger Paul Boross till Sky News.

Retorikexpert: Förtar effekten

Även Henrik Fexeus noterade Trumps upprepade beröringar.

– Det är säkert en coach till honom som läst i en kroppsspråksbok att du utstrålar förtrolighet om du gör så, men problemet är att om man gör det varje gång blir det konstigt och förtar effekten, säger Fexeus i AB Morgon.

Elaine Eksvärd noterade även att Trump, till skillnad från tidigare handskakningar, mötte Kims hand på ett mer jämlikt sätt.

– Det är stor skillnad på var man lägger handen. Är handflatan över den andres betyder det dominans, vilket Trump inte har här utan möter handen. 

– Men oavsett tycker jag att han visar sin status, säger hon i AB Morgon.

Kom sju minuter försent

Trots det välplanerade tidsschemat kom Trump försent till mötet – trots att han lämnade sitt hotell först, vilket Eksvärd menar är en markering från hans sida.

– Han kom sju minuter försent. Det är sju långa minuter för Kim. Det är som på dejt, man känner sig som en loser i sju minuter, säger hon i AB Morgon.

Många spekulerade även i att Kim Jong-un med sina 170 centimeter i längd hade inlägg i skorna för att möta upp till Trumps 189 centimeter – allt för att påverka omvärldens intryck av den nordkoreanska ledaren.

– Många som är korta kan relatera till att det är jobbigt att titta upp på någon som är längre, säger Elaine Eksvärd, som avslutningsvis summerar mötet följande:

– Jag tror båda är väldigt nöjda med sig själva. Det var bra PR för båda parter.