Snart kan du njuta i trädgården igen...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-20

Börja nu och få en försmak av sommaren

Nordanvinden sveper bister ute vid knuten, tjälen biter sig fast i marken och det är svårt att se någon ände på eländet.

Men hav tröst, det ska komma en vår, även om den verkar avlägsen.

Och det ska börja blomma ute i trädgårdar och på balkonger.

HÅLL UT! Snart kan du sitta och njuta i din prunkande trädgård. Förbered dig nu så blir trädgården både billigare och bättre.

En liten försmak av sommaren är att stoppa små frön i kruka hemma och vara med om undret att se de små späda bladen sticka upp. Spädisar, som kanske under sommaren blir 70 centimeter höga med jättelika praktfulla blommor.

Frön är tacksamma små varelser som bara behöver lite jord, vatten, ljus, värme och uppmärksamhet för att börja sina liv.

Och få saker är så tillfredsställande som att gå ut i trädgården och hälsa på de växter som man känt ända sen de var små frön. De frön, som man har blött och gött, oroats för under omskolningsperioden, trimmat till att klara klimatet och fortsatt att måna om när de väl klarat sig så långt som till det självständiga livet ute i rabatten. Så står de där plötsligt en vacker dag och prunkar och får modershjärtat att svälla av stolthet.

Ekonomiskt klipp

Frånsett glädjen med att driva upp plantor själv blir det också ett ekonomiskt klipp. Fröpåsar för några tior kan fylla en hel rabatt. Det är ungefär så mycket man får betala för en enda blomplanta under säsongen. En annan fördel är att de förkultiverade plantorna som fått växa upp i hemmets trygga vrå är mycket tåligare mot angrepp när de väl kommer ut i rabatten och därmed kan stå sig bättre mot ogräsen. Blomningen eller skörden blir dessutom tidigare och odlingssäsongen blir längre.

Gör en odlingsplan

Så börja planera för sommarfröjderna redan nu: Gör upp en odlingsplan innan frököpet. Ruta in trädgården och tänk efter vilka växter som ska placeras i de olika rabatterna och hur färger och former harmonierar med varandra. Placera blommorna efter höjd i rabatterna mot till exempel en vägg: de långa längst bak i rabatten och sen kortare närmare rabattkanten. I friliggande rabatt gäller att sätta de högsta i mitten och de kortare på sidorna.

Plantera i rätt tid

En av de viktigaste sakerna när man förkultiverar är dock att inte vara för ivrig, utan pricka in rätt tid när fröet ska i jorden. Och där är tumregeln: Hellre lite för sent än lite för tidigt. Det måste finnas växtförutsättningar för plantan när den vill ut. Ett frö som luras till att skjuta skott för tidigt och måste stanna inomhus för lång tid blir en tanig, blek och lång planta som får sämre möjligheter vid utplanteringen. Ta det därför lugnt, även om det kliar i fingrarna.

Men den som bor söderut med mildare klimat och har möjligheter att sätta ut plantorna i ett gynnsamt växtläge, kan redan nu börja putta frön i krukor. Bland de låga växterna finns Flitiga Lisa och palettblad och bland de höga blomman för dagen, klockranka och svartöga, se tabellen. Men vänta gärna, om det finns minsta tveksamhet och ta i stället itu med förkultiveringen i mars. Då lönar det sig för det mesta bättre.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Ingegerd Ekstrand

Följ ämnen i artikeln