Slarv och girighet leder till sjuka hus

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-14

Stressade byggarbetare, giriga entreprenörer, dålig byggkontroll och slarvigt snabbjobb.

Några orsaker till att sjuka hus byggs i Sverige.

En nationell skandal som måste stoppas.

omfattande skador För en månad sedan upptäcktes mögelskador i ett 50-tal lägenheter i Hammarby sjöstad som skulle varit inflyttningsklara till sommaren. Skanska skyller skadorna på ihållande regn.

- Vi ska protestera och låta byggnadsarbetarna vägra övertid när byggtiderna pressas för hårt, säger Torgny Johansson, ordförande i Byggettan. Våra gubbar vill inte slarva. Men de körs över när byggföretagen kräver snabb lönsamhet. Husen hetsas fram för att ge hyrespengar och bostadsrättsinsatser.

Sjuka hus är livsfarliga

Eländet fortsätter alltså. Snart 20 år efter det Aftonbladet först slog larm om att sjuka hus kostar miljarder i sanering och utgör ett livsfarligt hot mot de boendes hälsa.

Efter Dagens Nyheters nya avslöjande om Skanskas mögel och mygel i miljöprojektet (!) Hammarby sjöstad kan man bara konstatera att även denna byggjätte tyvärr fortsätter byggsvängens slarvtraditioner.

Skanska skyller på det myckna regnandet. Otroligt.

Det är alltså en överraskning att det regnade i somras! Och att det blir fukt- och mögelskador om man struntar i att täcka över oskyddade delar av halvfärdiga hus och att lagra byggmaterial torrt.

Torkar inte ordentligt

De sjuka husen är en kombination av många sjuka fakta:

Man slarvar när det ska gå fort. När husen saneras får ansvariga byggare egentligen bara dubbelt betalt.

Man låter inte husen torka ur ordentligt. Fuktig betong och angripet trä i kombination med många okända byggmaterial leder till allvarliga problem.

Upphandling och planering skyndas på. Byggarbetarna får ingen chans att bidra med sin yrkeskunskap. Marknadsföring av "sunda hus" och "ekologiska miljöbyggen" är viktigare för företagen än arbetarnas kompentensutveckling (byggarna är sämst i hela LO-kollektivet, enligt Torgny Johansson).

Sjuka hus-symptom har utretts medicinskt i årtionden. Utan att man egentligen kommit längre än att konstatera att allergier, astma och allvarliga hälsoproblem ökar i usla inomhusmiljöer. Och att barnen drabbas värst.

Nu måste de skyldiga ta sitt ansvar. Inte bara låtsas att det regnar.

Möglet försenar lyxlägenheterna

De som skulle flytta in i lyxiga Hammarby sjöstad i sommar kan få vänta en månad extra.

Mögelskadorna som upptäckts på ett 50-tal lägenheter tar tid att reparera.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Följ ämnen i artikeln