”Det går inte att glömma”

Publicerad 2012-10-05

Riccardo Campogianis pappa om sorgen – fem år efteråt

Fem år har gått sedan ­Riccardo Campogiani, 16, sparkades ihjäl.

Familjen har fått 99 ­kronor i skadestånd – och graven har slagits sönder gång på gång.

– Jag påminns ständigt om det som har hänt. Det går inte att glömma, säger pappan Dado Campogiani.

Bråket började utanför en festlokal på Kungsholmen i Stockholm natten till den 6 oktober för fem år sedan. Riccardo Campogiani försökte springa från platsen, men jagades ikapp och fälldes.

Den brutala misshandeln fortsatte med spark efter spark mot huvudet.

I ett dygn låg han i koma på S:t Görans sjukhus – ­sedan stängde pappa Dado Campogiani av respiratorn.

Vandaliserade graven

Fyra jämnåriga pojkar åtalades för mord och en för ­anstiftan till misshandel. De nekade hela tiden till brott. I hovrätten dömdes tre av ungdomarna för grov ­misshandel och grovt ­vållande till annans död. Straffet blev ett års sluten ungdomsvård.

Dado Campogiani, 61, ­möter oss vid graven på Norra begravningsplatsen i Solna. Han tar bort skyddsplatsen från den nya stenen i vit marmor och fotografiet som tryckts på porslin. Allt har just levererats från Italien.

– Någon knäckte den ­förra stenen i våras med en spark. Lyktorna var omkullkastade. Krucifixet trasigt, säger han och visar en bild i mobilen.

Det var fjärde gången graven vandaliserats. Dado Campogiani vet inte vem som ligger bakom det eller varför. Han har polisanmält varje gång, utan resultat.

100 000 i gruppen

Dödsmisshandeln skapade debatt om föräldraansvar och frånvarande vuxna. Den då femtonårige Anton Abele startade en Facebook-grupp som fick 100 000 medlemmar och blev rikskänd. I dag sitter han i riksdagen.

För pojkarna som dödade Riccardo har det gått sämre. En har åkt fast för knarkbrott och en annan sitter i fängelse för rån. Den tredje har dragit på sig väldiga skulder, visar Aftonbladets kartläggning.

Enligt domen skulle de tre gärningsmännen betala ett gemensamt skadestånd på 286 000 kronor till familjen. Men de första fyra åren kom inte en krona. Först för en månad sedan betalades pengar ut.

Familjen fick totalt 149 kronor, som efter uttags­avgifter skulle bli 99 kronor.

– Det känns som ett hån. Som att spotta oss i ansiktet. Jag slängde papprena, säger Dado Campogiani.

Skulle fyllt 22 år

Han påminns ständigt om det som har hänt: varje gång en grupp ungdomar kommer in på hans restaurang. Eller när han är i en ny stad och ser unga killar och tjejer röra sig ute.

– Det är det första jag tänker på varje morgon och det sista varje kväll.

Familjen tänker inviga den nya stenen på måndag. Då skulle Riccardo ha fyllt 22 år.

– Det som har hänt går inte att glömma. Det äter upp hjärnan, ­säger Dado Campogiani.

Aftonbladet har förgäves sökt de dömda 21-åringarna.