Svenska Emil, 20, evakuerad efter skogsbrand i turistparadiset

Publicerad 2021-07-15

En skogsbrand härjar på turistön Samos i Grekland.

Flera svenskar har evakuerats från hotell.

– Vi fick bara hämta pass på hotellrummet och springa till bussen. Nu är vi strandsatta på en strand, säger Emil Selin, 20.

Räddningstjänsten på turistparadiset Samos i Grekland bekämpar en skogsbrand som just nu rasar i närheten av orten Kokkari.

20-årige Emil Selin och hans vänner landade på Samos i lördags för en veckas semester. På torsdagseftermiddagen låg de vid hotellpoolen när de plötsligt var tvungna att blixtevakuera.

– Jag såg med blotta ögat att branden närmade sig och det hördes massa sirener. Då kom personalen till oss och sa ”Ta era pass och värdesaker”. Sen kördes vi ner till stranden i bussar och här är vi strandsatta nu, säger Emil Selin från Malmö.

Röken ligger tjock över hotellet och området. Nu väntar de på besked.

– Det är jättemycket rök som luktar och sticker i ögonen. Jag ser upp på hotellet nu som ligger på berget och det är fullt med rök runt hotellet. Det ser inte bra ut. Nu väntar vi på instruktioner om vad vi ska göra, säger han.

TUI och Apollo evakuerar gäster

Apollo har totalt 33 svenska och danska gäster på hotellet som evakuerats på beslut av lokala myndigheter. Samtliga berörda har fått information via sms.

– Vi har tät kontakt med lokala myndigheter. Resenärerna ska köras till centrum där vi har personal på plats sedan får vi se hur detta utvecklas. Om resenärerna behöver nya hotell över natten kommer vi att lösa det, säger Annika Lindberg, presskontakt på Apollo.

Även TUI har resenärer på Samos och Kokkari. Ännu har inga svenska gäster behövt evakueras.

– Vi har valt att flytta ett fåtal gäster till andra hotell av säkerhetsskäl eftersom röken kan vara besvärande. Vi har kontakt med de berörda gästerna och finns tillgängliga dygnet runt. Vi har en nära dialog med lokala myndigheter för att följa utvecklingen, säger Sandra Englund på TUI:s pressjour.

Rök över stranden på Samos.

Följ ämnen i artikeln