”Rätta virket” ger upprättelse åt skäggiga hipstermän

SVT-succén gränsar till både slow-tv och spex

Koka husets rödfärg själv och bygg ditt eget plommonstop. ”Rätta virket” (SVT) ger upprättelse åt en av vår tids mest hånade folkgrupper – de skäggiga hipstermännen.

Driver SVT med oss?

Förvirring uppstår redan i ”Rätta virkets” förtexter. Tre rejäla karlar, klädda som gentlemän från en annan tid, gör entré på en idyllisk svensk grusväg. Det är nakenbad och Creedence Clearwater Revivals ”Bad moon rising” som bredbent ljudkuliss. Alla fördomar om skäggiga hipstermän, från nörderi till stil, bekräftas.

Här handlar det dock inte om eget ölbryggande, korvstoppning eller surdegsbakande utan om äldre tiders byggkonst. Nils Johan Palm och bröderna Alexander och Leonard Nordin beskriver sig själva som timmermän, hantverkare som utför grövre träarbeten, och programmets berättarröst slår fast att de är ”män av det rätta virket”.

Lika viktigt som det är att återupprätta gammalt klassiskt hantverkskunnande är att klä sig rätt. Respekten för äldre tiders syn på kvalitet, om det så gäller skjortor som verktyg, genomsyrar hela verksamheten.

 

Om man tror att ”Rätta virket” är ett renodlat husbyggarprogram riskerar man dock att bli besviken. För även om vi får följa trions renovering av en gammal bygdegård där de delar med sig av sina praktiska kunskaper, ägnas en stor del av tv-tiden också åt fika, gnabb och loppisfynd.

Det är en realityserie som ibland gränsar till både slow-tv och spex. Vad sägs exempelvis om att ta en liten gubbtupplur efter födelsedagsfirande med specialgjord vegantårta?

Timmermännen har naturligtvis glimten i ögat, utan att för den skull vara något annat än djupt allvarliga i sitt engagemang för äldre tider. Där finns en genuin upprördhet över hur fina gamla byggnader förstörs av det moderna – inte minst när de kortsiktigt lappas ihop med cement och andra nyare material som bara påskyndar föråldringsprocesserna. Samtidigt visar de på något som blir allt viktigare i tider av klimatpanik, nämligen vikten av återvinning, kvalitet framför slit och släng och varsam byggnadsvård hellre än total renovering.

Byggnadsvård ligger definitivt i tiden, som en allt starkare motkraft till dominansen av det ljusa, fräscha och blanka. Närbesläktade ”Det sitter i väggarna” (SVT) har en liknande filosofi, men där handlar det främst om att berätta de gamla husens historia.

 

I en intervju med ”Kulturnytt i P1” avslöjar timmermannen Alexander Nordin att ”Rätta virket” först var tänkt som ett vanligt snickarprogram, men när tv-skaparna fick reda på vad trion faktiskt sysslade med och att de dessutom gick klädda i tidstypiska kläder ”blev de eld och lågor”. Snart fick gänget istället sitt eget, skräddarsydda upplägg.

I samma radioinslag säger brodern Leonard Nordin lite skämtsamt att han tror att det alltid finns ett stort intresse för ”egenkära farbröder i hatt”. I tider av skenande och omvälvande förändring kan han nog ha rätt.

Det går möjligtvis att ställa sig skeptisk till seriens oförblommerade nostalgi. ”Rätta virket” är trots kluvna känslor en underbart udda tv-skapelse.

 

Veckans...

Kvinnan som startade det hela: Siw Malmqvist.

…bästa. Dokumentärserien ”Det svenska popundret” (SVT) har med rätta hyllats. Genomgången av hur Sverige blev en musikalisk stormakt är extremt välgjord och underhållande, skapad av personer som brinner för musik och nördfakta. Det enda klagomålet är att den kunde ha varit mycket längre.

Evelyn Mok och Jonatan Unge i ”Kurs i självutplåning”.

…premiärer. Helgen bjuder på flera nya, trevliga bekantskaper. Ikväll drar norska thrillerserien ”Twin” (SVT) igång, med Kristofer Hivju i dubbla huvudroller som tvillingpar (den ene dör, den andre övertar hans identitet). På lördag kväll är det dags för säsong två av ”Andra åket” (SVT), nya ångestkomediserien ”Filip och Mona” (SVT) och udda humorserien ”Kurs i självutplåning” (SVT), baserad på Henrik Bromanders seriealbum, med ståuppkomikerna Evelyn Mok och Jonatan Unge i huvudrollerna. Allt mycket sevärt.

Eli Roth samlar skräckens alla mästare och tar en unik titt in bakom kulisserna med dem som var med när historia skapades.

…alla helgons-special. Skogskyrkogården i Stockholm på alla helgons dag är alltid full av folk – men ändå vacker och värdig. På lördag eftermiddag visar SVT2 passande nog dokumentären ”Skogskyrkogården” av Ulf von Strauss, en poetisk betraktelse över de döda och dess besökare. På SVT Play kan man sen knappa in Eli Roths dokumentärserie ”Skräckfilmens legender”, om genrens brokiga historia, och avsluta med spökskräckisen ”The conjuring” på Kanal 9 klockan 21.

 

”Hitlers dödsdömda svenskar”.

…dokumentär. ”Hitlers dödsdömda svenskar” (TV4 på måndag) skildrar den grupp svenska direktörer som i hemlighet samarbetade med den polska underrättelsetjänsten och bland annat lyckades smuggla ut några av de första bevisen om Förintelsen redan 1942. Det är en spännande hjältehistoria som tyvärr överskuggar det allra mest fruktansvärda, att omvärldens reaktion blev så ljummen.

 

…pratshow. ”The Graham Norton show” (SVT) är tillbaka, nu på måndagar, och rivstartar med Helen Mirren och RuPaul i premiären.