Hedersmordet på Fadime blir tv-drama

20 år efter att hon sköts till döds av sin pappa: ”Ett stort ansvar att berätta”

Publicerad:

TV

Hedersmordet på 26-åriga Fadime Şahindal blir en dramaserie på Viaplay.

Serien ”Fadime” ska skildra de sista åren av hennes liv.

– Fadime som namn känner många till men det är inte lika många som kan hela hennes berättelse, säger Fadimes advokat Leif Ericksson.

Fadime Şahindal.
Foto: Privat/Nent
Fadime Şahindal.

Fadime Şahindal, 26, levde under dödshot i flera år. 2002 skjöts hon ihjäl av sin pappa, på grund av att hon blivit kär i fel person.

Snart 20 år efter att det brutala hedersmordet meddelar Viaplay att de släpper dramaserien ”Fadime”, som ska baseras på de sista åren av Fadime Şahindals liv.

– Fadime är en av de svåraste och viktigaste historierna vi har tagit oss an hittills på Viaplay och att det är ett stort ansvar att berätta om hennes sista år i livet, säger Filippa Wallestam, innehållschef på TV-bolaget NENT i ett pressmeddelande.

– Hon har varit en förebild för många och tyvärr är hennes tragiska livsöde lika aktuellt idag.

1 av 2 | Foto: Privat/Nent
Fadime Şahindal.

Mördades för sin kärlek

Serien bygger på verkliga händelser, polisutredningar och boken ”Du ska dö”, som är skriven av Fadime Şahindals och systern Songül advokater Leif Ericksson och Ulf Broberg.

Mellan åren 1997 och 2002 levde Fadime Şahindal under ständiga hot från sin pappa, på grund av att hon hade en kärleksrelation med den svenska killen Patrick.

Pappan ansåg att Fadime Şahindal brutit mot familjens hederskoder. Den 21 januari 2002 sköt han ihjäl henne.

Hennes mamma och två systrar blev vittnen till hedersmordet.

Pappan greps dagen därpå, och lillasystern Songül vittnade mot honom i rätten.

För att ge råd om hedersrelaterade frågor kommer en rad experter att finnas till hands under hela seriens produktionsprocess, däribland Leif Ericksson.

– Fadime som namn känner många till men det är inte lika många som kan hela hennes berättelse. Den är viktigare än någonsin att berätta, inte minst för en yngre publik, säger han.

Inspelningen av ”Fadime” börjar i sommar. Serien kommer att släppas i sex delar på Viaplay nästa år, skriver Viaplays ägare NENT i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE