SVT:s vändning om julkalendern

SVT Barn-chefen: ”Vi har tänkt om”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT lägger om kursen för julkalendern.

Den populära traditionen kommer inte att utsättas för experiment – och fokus ligger på snö och julkänsla.

– Ja, absolut, vi har tänkt om, säger Johanna Gårdare, chef för SVT Barn.

SVT har lagt om kursen för julkalendern. När ”Panik i tomteverkstan” har premiär söndag 1 december kommer tittarna att få precis det som de önskat sig när det gäller SVT:s populära tradition i 24 avsnitt hela vägen fram till julafton.

Efter att kanalen under några år har experimenterat med olika typer av julkalendrar, med kulmen 2014 då inspelningen skedde i Kroatien och utspelade sig i solen ligger nu fokus helt på snö, jul och sagokänsla. Och SVT Barns chef Johanna Gårdare bekräftar att det är ett medvetet val:

– Ja, det är det. Ska man vara krass så kan man säga att det är publikfrieri, och ska man inte vara krass så kan man säga att det är det som den här traditionen tydligen ska innehålla för att man ska känna den där härliga julkänslan, säger hon.

– Vi har skruvat på det de senaste åren. Julkalendern är inte det format som vi experimenterar med och där vi försöker utmana publiken för mycket. Här försöker vi leverera det som vi märker man man vill ha, som man önskar sig.

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Per Andersson, Elis Nyström, Elisabeth Drejenstam och Pernilla Wahlgren har huvudroller i julkalendern ”Panik i tomteverkstan”.

”Var lite mer vågade förut”

Visst har ni tänkt om här?

– Ja, absolut, vi har tänkt om. Jag tror att vi var lite mer vågade förut och det kanske var bra då. Men jag märker så tydligt hur tittningen ökar, institutionen julkalendern sätter sig starkare och starkare. Då känner jag att då ska vi faktiskt leverera det som tittarna har på sin önskelista, säger Johanna Gårdare.

För Pernilla Wahlgren som gör en av huvudrollerna som tomtemor i årets kalender ”Panik i tomteverkstan”, var det viktigt just med snön och julkänslan.

– Jag gillade att den skulle utspela sig i tomtevärlden, så jag tänkte att det blir mycket jul.

Är det viktigt för en bra julkalender?

– Ja, jag tycker det. Man vill ha julkänsla. Man vill inte ha en julkalender som utspelar sig på sommaren eller på beachen eller nåt, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE