Oväntat bra ”När lammen tystnar”-uppföljare

Publicerad:
Uppdaterad:
”Clarice”.
Foto: CBS.
”Clarice”.

TV

TV-RECENSION En tv-serie om Clarice Starling, som tar vid ett år efter händelserna i ”När lammen tystnar”. Åh, herregud.
Eller?
”Clarice” är knappast en serie som tiggde om att bli gjord – men den är faktiskt bättre än väntat.


Clarice

Viaplay
Del 1-3
Av Alex Kurtzman och Jenny Lumet, med bl a Rebecca Breeds, Michael Cudlitz, Jayne Atkinson, Nick Sandow, Lucca De Oliveira, Devyn A Tyler, Shawn Doyle.


PSYKOLOGISKT KRIMINALDRAMA Den unga FBI-aspiranten Clarice Starling från Thomas Harris bok ”När lammen tystnar” gestaltades så fenomenalt bra av Jodie Foster i Jonathan Demmes mästerliga film från 1991 att inte ens Julianne Moore nådde upp till hennes strumpkanter i samma roll i Ridley Scotts ”Hannibal”, baserad på Harris uppföljarbok med samma namn.
Så, hur klarar sig australiensiska och relativt okända Rebecca Breeds i ”Clarice”; en ny CBS-serie som utspelar sig under tidigt 90-tal, ett år efter händelserna i ”När lammen tystnar”, och följer en traumatiserad Starling när hon återvänder till fältet som en del av specialstyrkan VICAP (violent criminal apprehension program)?
Svaret är: förvånansvärt bra.
Breeds brottas, självklart, med Fosters stora skugga, och vad gäller tv-serier baserade på Harris nattsvarta litterära universum sitter fortfarande NBC:s bombastiskt makabra ”Hannibal”, med Mads Mikkelsen som den geniale kannibalen Hannibal Lecter (en figur som av rättighetsskäl inte får nämnas vid namn i den här serien), ohotad på tronen. Där fanns en kreativ poäng som helt saknas i ”Clarice”, som är mer en vanlig snutserie. Men Breeds spelar Starling med känsla och intelligens, och Alex Kurtzman och Jenny Lumet kan ha lyckats med konststycket att göra den här egentligen helt onödiga serien till något sevärt.
Om de verkligen har lyckats är för tidigt att säga. Av de första tre avsnitten att döma, kommer ”Clarice” att bli en blandning av snabbt lösta, enskilda fall och en längre utredning, och risken är att luften går ur det hela och vi blir kvar med en ”Criminal minds” med gammaldags teknik.
Men åtminstone initialt är det här bättre än väntat.


”Clarice” har premiär på Viaplay den 14 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE