Mejla

Kristoffer Bergström

Nya ”Mästarnas mästare” liknar mest ”Renées brygga”

Publicerad:
Uppdaterad:

Något är förändrat. Så mycket vet vi när jubileumsmästarna kommer i bredd med Medelhavet som fond.

Stenis, Magda, Slangen, Pillan.

Bort med alla judonissar och e-sportare, glöm handhållna videokameror från gudsförgätna idrottshallar.

De är uppdelade i lag. Poängsystemet är ändrat till det obegripliga. Men något annat måste vara anpassat för en stjärnskara vi redan sett tävla hos Micke Leijnegard, vars minnesfilmer redan visats då. Vad ska programmet innehålla i stället?

Kunde vi hoppas på en återgång till programmets ursprungsambition, att undervisa mellan varven? Såg vi de första stegen i en vandrande lektion idrottshistoria?

Nähä. 

Det blev mest ”Renées brygga” av allt igen. Middag och trivsel. Yoga och pingis. Nya minnesfilmer med inklippta hyllningar från de andra.

Mest av allt verkar den tionde mästarsäsongen vara ett urspårat experiment i något vi får kalla dubbelnostalgi.

Blir matadoren på julafton

Vi ska fuktögda minnas Anna Lindbergs OS-final 1996 – och hennes jägarvila 2013. Komma ihåg att Magnus Wislander var förra seklets bästa handbollsspelare – och efter pensionen halvdan på att hänga i en stång.

Som om de två, en banbrytande prestation och en televiserad midsommarlek, vore lika värda att bära med sig.

Skid-, boll- och simlaget i ”Mästarnas mästare” 2018.
Foto: Peter Wixtröm
Skid-, boll- och simlaget i ”Mästarnas mästare” 2018.

Vid återblickarna på tidigare insatser i programmet berörs jag inte alls. Eller jo, jag blir sur, jag blir matadoren på julafton som sliter upp skjortbröstet och ropar: lär mig något!

Här är ett förslag på nytänk. Förra gången fick vi vet att Ingemar Stenmark var bäst. Förklara nu för oss varför. Visa med pilar och slowmotion och röntgenplåtar och fysiologiprofessorer hur han kroppsligt och tekniskt skilde sig från mängden.

Gå sedan på Magda Forsberg, Peter Forsberg och vidare. Tävla alltså lika mycket, behåll de suveräna grenarna. Men sluta mys! Lär oss något!

Sällsynt trött Stenmark-scen

Premiären sträcker sig inte ens åt det hållet. I stället, i en sällsynt trött scen, säger Ingemar Stenmark att han fick mer tur ju mer han tränade. Detta är redan ett av hans mest kända - och nötta - citat. 

Produktionen har alltså fri tillgång till tidernas alpinkung, de kan nysta och nörda, ändå sträcker sig inte nyfikenheten längre än till att han ska reprisera sig själv.

Vad har ni sparat för guldkorn till avsnitt två: tycker han månne att det bar är å åk?


Önskan 1

Det råder magsura tider för oss tv-tyckare. OS, Melodifestivalen och nu ”Mästarnas mästare”. Kan någon köpa Losec till oss, för såhär kan vi inte fortsätta.

Önskan 2

Kan någon förklara poängsystemet?

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

LÄS VIDARE