Något skaver i bakgrunden av TV4:s kändisgnabb

”Expeditionens” bisarra grupp deltagare är behållningen

Little Jinder gnabbas med Persbrandt och Väder-Nils får åskpanik. I bakgrunden, nästan okommenterat, bär 35 sherpas kändisarnas mat och madrasser.

Att skicka ut kändisar på äventyr och utsätta dem för tuffa prövningar har varit en minitrend bland realityserier. Först kom ”Över Atlanten” (Kanal 5) där Thomas Wassberg och Viktor Frisk kräktes över relingen och nu ”Expeditionen” (TV4) där höjdrädda Dominika Peczynski får svindel på väg upp till Lobuche Peak i Himalaya. I en tv-värld där alla hörn utforskas var det väl bara en tidsfråga.

Lägligt nog sammanfaller tv-trenden med den demokratisering av äventyrsturismen som pågått under flera år. Numera är det inte bara superproffsen som ger sig på Himalayas toppar – med hjälp av guider, hjälpmedel och sherpas (namnet på den etniska gruppen används ofta generellt för nepalesiska bärare) kan även en vardagshurtig entusiast med tillräckliga ekonomiska medel lyckas.

 

Varje år kommer 700 000 turister till Nepal, ett av världens fattigaste länder. Det innebär mer sopor, förorening, avskogning men också en livsviktig inkomstkälla för lokalbefolkningen.

Så även om det i ”Expeditionen” ger en besk bismak att se välbärgade turisters bohag fraktas runt på fattigas axlar, i en industrilik ström av ”äventyrare” på stigar som mer liknar autobahn, är verkligheten sällan svart eller vit. Det handlar självklart om att turisterna själva måste ta mer ansvar för det avtryck de sätter. I en klimatrapport från ICIMOD (International Centre for Integrated Mountain Development) beräknas två tredjedelar av Himalayas glaciärer ha smält år 2100, så det gäller att passa på.

 

Naturligtvis är ”Expeditionen” ingen granskande utrikesdokumentär, utan i första hand en realityserie. Dessutom en rätt rolig sådan, tack vare sin bisarra uppställning kändisar.

Mest oväntad deltagare är Mikael Persbrandt, som ständigt demonstrerar sin misstro mot realityformatet men ändå verkar tycka det är praktiskt att ha fått en betald äventyrssemester tillsammans med sin bästis Stefan Larsson, regissör på Dramaten.

De utgör en liten enklav av milt besserwissriga farbröder som vänligt tillrättavisar sina lite mer fladdriga medresenärer, som den oväntat friluftsfrälsta Little Jinder. Hon kontrar med att konstatera att de alla hade dött om Persbrandt lett expeditionen.

Väder-Nils Holmqvist kommer ut som nervvrak medan häcklöperskan Sanna Kallur framstår som vandringens mest sansade (efter luttrade äventyraren Johan Ernst Nilson).

Att TV4 baxar just det här gänget upp för ett 6 119 meter högt berg är naturligtvis tossigt. Men det ger upphov till flera obetalbara realityögonblick, som när Persbrandt (Beorn i ”The Hobbit”) stöter ihop med Andy ”Gollum” Serkis på vägen.

 

Samtidigt är det något som skaver i strömmen av turister och bärare i bakgrunden för ”Expeditionens” realitybravader. På många sätt känns dess val av fokus symptomatisk för nästan all typ av medielogik nuförtiden.

Där det tokiga, de högst smällande bomberna och de enkla förklaringarna tar allt syre. När det som händer där bakom, i skuggan av det högljutt färgglada, i själva verket är det viktigaste.

 

Harvey Weinstein tillsammans med Gwyneth Paltrow och Cameron Diaz.

Veckans…

…skandaldokumentär. I ”Untouchable”, eller ”Dox: Rovdjuret” som SVT Play kallar den, låter regissören Ursula Mcfarlane personer som arbetade nära den våldtäktsanklagade filmmogulen Harvey Weinstein komma till tals. Flera av hans offer berättar sina historier, men det handlar också om hur övergreppen avslöjades (i början av januari står Weinstein inför rätta för flera sexualbrott). Dokumentären är absolut sevärd, men hade kunnat sätta händelserna i ett större perspektiv och grävt snäppet djupare för att bli en riktig fullträff. 

 

Ben Chaplin i ”Press”.

…brittiska murvelserie. BBC-serien ”Press” (TV4 Play och TV4 på måndagar) skildrar kampen mellan två fiktiva London-tidningar – tabloiden Post och lite mer präktiga men fattiga Herald. I centrum står den hänsynslöse men karismatiske redaktören Duncan Allen (Ben Chaplin) och den mer idealistiska reportern Holly Evans (Charlotte Riley). Vill man ha en realistisk bild av hur det går till på en redaktion är det inte ”Press” man bör se, men som spännande politiskt drama funkar den finfint.

 
 

Yvette Hermundstad och André Pops.

…sport. Imorgon bitti har äntligen ”Vinterstudion” (SVT1) säsongspremiär, med slalom från Levi i Finland och längdskidor i Gällivare. Som vanligt delas programledarskapet av André Pops och Yvette Hermundstad. Dags att ladda för den mörka årstidens mysigaste tv-stunder!

 

The End of the F***ing World.

…emotonåringar. Andra säsongen av mörka dramakomediserien ”The end of the f…ing world” (Netflix) har samma märkliga mix av känslomässig intensitet och avstängdhet som den första. Alyssa (Jessica Barden) och James (Alex Lawther) har skiljts åt efter den dramatiska säsongsfinalen, men har svårt att upprätthålla distansen. Nu jagas de dessutom av den minst lika udda ungdomsbrottslingen Bonnie (Naomi Ackie), som vill hämnas mordet på psykopatläraren Clive Koch (Jonathan Aris).