Netflix serie om Spotify är både kul och tjatig

Så bra är ”The playlist”

Uppdaterad 2022-10-20 | Publicerad 2022-10-11

”The playlist”.

TV-RECENSION Netflix svenska miniserie ”The playlist” berättar historien om Spotify ur sex olika perspektiv.

Ett grepp som, udda nog, både är dess styrka och dess svaghet.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

The playlist

Netflix

Miniserie i sex delar

Av Christian Spurrier, med bl a Edvin Endre, Ulf Stenberg, Gizem Erdogan, Joel Lützow, Christian Hillborg, Janice Kamya Kavander, Valter Skarsgård.


DRAMA Skildringarna av dynamiska uppstartsbolag har varit många på sistone och har oftast en ganska förutsägbar form. Ett socialt missanpassat snille med visioner, en massa teknisk terminologi, förhandlingar, lekfull stämning på kontoret – uppgång, konflikter, fall.

Ungefär så. Och medan Netflix berättelse om den svenska musiktjänsten Spotify, som på 00-talet skakade om en redan skakig musikvärld, är annorlunda på det sättet att den inte har något fall att skildra – och trots att den leker med en del roliga grepp – har ”The playlist” svårt att engagera genom sina sex avsnitt.

Journalisterna Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify inifrån” är inspirationskällan, men i stället för att göra anspråk på att berätta någon sorts definitiv sanning, berättas sex varianter av hur det hela gick till, utifrån olika spelares perspektiv.

Först handlar det om grundaren och visionären Daniel Ek (Edvin Endre). Sedan om, i tur och ordning, skivbolagsveteranen Per Sundin (Ulf Stenberg), juristen Petra Hansson (Gizem Erdogan), kodaren Andreas Ehn (Joel Lützow) och medgrundaren och affärsmannen Martin Lorentzon (Christian Hillborg). Slutligen får vi, i ett av seriens starkare avsnitt, en inblick i artisternas situation i den nya ordningen, sedd genom ögonen på en kämpande sångerska med mer spelningar än pengar (Janice Kamya Kavander).

Fördelen med det här upplägget är att ”The playlist” inte bara blir en hyllning och en rosenskimrande framgångssaga, utan även lyfter fram den digitala utvecklingens mer problematiska konsekvenser.

Nackdelen är att den blir tjatig, med mycket upprepningar kring det tekniska och alla förhandlingar, och ett par rätt poänglösa stickspår i de svagaste kapitlen.

Det finns, självklart, en bra historia här. 

Men det finns inte sex bra historier.


”The playlist” har premiär på Netflix den 13 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv