En norsk, en dansk och en tysk – tre europeiska streamingpärlor just nu

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Exit”, ”Förhöret” och ”Deutschland 86”.
Foto: NRK/Viaplay/Amazon Prime.
”Exit”, ”Förhöret” och ”Deutschland 86”.

VECKANS STREAMINGTIPS Norska ”Exit” både roar och oroar. Viaplay släpper den avskalade danska krimserien ”Förhöret”. Och uppföljaren till ”Deutschland 83” levererar kul kalla kriget-spioneri.

Foto: NRK.
”Exit”.

Exit


Inget i tv-väg roar och oroar så mycket just nu som NRK:s chocksuccé ”Exit”. En skev, skitig, satirisk och galopperande politiskt inkorrekt historia om fyra finansmän i Oslo (Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann, Jon Øigarden och svenske Simon J Berger), vars bankkonton är lika fulla som deras själar är tomma. Visst har man sett rika män bete sig som arslen på längden och tvären tidigare, men här når nivån på svinerierna oanade höjder – och med tanke på att serien enligt skaparen Øystein Karlsen (som tidigare gjort härliga ”Dag”) är baserad på intervjuer med verklighetens finanssnubbar finns anledning att så att säga sätta skrattet i halsen.
SVT Play


Foto: Henrik Ohsten.
”Förhöret”.

Förhöret


En intressant kriminalnyhet från Viaplay. I danska ”Förhöret” spelar Ulrich Thomsen en polis som ser sin egen dotter ligga död hos rättsläkaren, vägrar tro på att det rör sig om ett självmord, och ger sig ut för att hålla en serie inofficiella och högst tvivelaktiga ”förhör” i Köpenhamns ljusskygga, undre värld, för att hitta hennes mördare. Tänk Liam Neeson i ”Taken” möter Nordic noir i sin allra mest avskalade tappning. Rena rama skådespeleriorgien, med eleganter som Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas, Lars Mikkelsen, Søren Malling, Lars Ranthe och David Dencik som föremål för utfrågningarna.
Viaplay. Premiär i dag


Foto: Amazon Prime.
”Deutschland 86”.

Deutschland 86


Jag älskade den tyska spionserien ”Deutschland 83” – med Jonas Nay som den unga och gröna Stasiagenten Martin Rauch och Maria Schrader som hans hanterare – när SVT sände den för snart fyra år sedan. Och nu har äntligen uppföljaren ”Deutschland 86” hittat till Sverige (tack C More!). Året är alltså 1986 och kalla kriget rasar fortfarande, men den här gången tar handlingen sin början i södra Afrika, där östblocket och västblocket utkämpar ett proxykrig. Både underhållande, retrosnyggt och lärorikt, med ett underbart 80-talssoundtrack. Nästa år avslutas trilogin, med ”Deutschland 89”. (Spoiler: muren faller.)
C More


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE