”The sinner” – ett slukande kriminalmysterium där frågan inte är vem utan varför

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

TV-RECENSION Jessica Biel imponerar som en mamma som har mördat utan att själv veta varför, i ”The sinner”. En bladvändare i tv-serieform.The sinner


SVT1


Miniserie i åtta delar
Av Derek Simonds, med bl a Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott, Abby Miller och Jacob Pitts.


Premiär den 9 mars.


Jessica Biel i ”The sinner”.
Foto: USA Network.
Jessica Biel i ”The sinner”.


KRIMINALDRAMA En solig dag på stranden. Cora Tannetti (Jessica Biel) skär upp en frukt åt sin lille son, men blir allt mer störd av ett par i närheten som hånglar och spelar musik – och går plötsligt fram och hugger ihjäl mannen.
Det är ett brott med hur många ögonvittnen som helst, och Cora, som är täckt av blod, erkänner direkt – även om hon hävdar att hon aldrig har sett mannen förut, och inte vet varför hon dödade honom. Men polisen Harry Ambrose (Bill Pullman) känner på sig att det finns ett därför, och att Cora kanske inte bara är en förövare utan även ett offer, och bestämmer sig för att försöka hjälpa henne att öppna den igenmurade dörren till hennes förgångna, så att hon kan börja minnas.
Och att säga att det är ett mörkt förflutet som släpps ut är en underdrift. De många tillbakablickarna avslöjar en uppväxt präglad av religiös fanatism och skuldbeläggande, en traumatiserande händelse 2012, och fler chockerande ingredienser som jag inte behöver spoila här.


Åtta avsnitt långa "The sinner" är baserad på den tyska författarinnan Petra Hammesfahrs "Synderskan" från 1999 – och är verkligen en bladvändare i tv-serieform.
Ett slukande kriminalmysterium där frågan alltså inte är vem utan varför, och en psykologiskt skruvad berättelse om trauma, övergrepp, skuld och straff.
Jessica Biel, som slog igenom som tonåring i den präktiga kristna familjesåpan "Sjunde himlen" och väl ärligt talat inte har gjort något större avtryck som skådespelare sedan dess, imponerar stort i en roll som är osminkad i ordets båda bemärkelser (hon är även exekutiv producent). Och Christopher Abbott är stark i den mindre showiga rollen som Coras förvirrade make.
Bill Pullman är en trygg och sympatiskt ledsagare genom en historia som hela tiden blir allt mörkare, men hans rollfigur dras med en och annan snutkliché, och "The sinners" stora felberäkning är att tro att hans trassliga hemliv och småskitiga sexliv förtjänar så mycket fokus som det faktiskt får.


Men det är en parentes. "The sinner" krokar fast sin tittare direkt och släpper inte förrän det är över.


Se det här också: Vill du se en till serie om en kvinnlig mördare – kolla in den franska thrillern "La Mante", med Carole Bouquet. Finns på Netflix.


Visste du att... Jessica Biel var Golden Globe-nominerad för sin roll i "The sinner" på årets gala? Priset kneps dock av "Big little lies" Nicole Kidman.


Just nu... är det oklart om "The sinner" får en andra säsong eller inte. Serien lanserades som en miniserie – men succén bäddar förstås för en fortsättning.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tvPublicerad:

LÄS VIDARE