Förortshumor, ryskt nervgift och svinaktiga superhjältar

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Måste gitt”, ”Giftattacken i Salisbury” och ”The Boys”.
Foto: Stina Stjernkvist, SVT/Dancing Ledge Productions/Amazon.
”Måste gitt”, ”Giftattacken i Salisbury” och ”The Boys”.

VECKANS STREAMINGTIPS Ivica Zubaks förortsskröna ”Måste gitt” fortsätter som tv-serie. Brittiska ”Giftattacken i Salisbury” fokuserar på vanliga människor under högst ovanliga omständigheter. Och ”The Boys” är superhjälteserien för dem som tröttnat på Marvel.

Måste gitt


2017 kom Ivica Zubaks långfilm ”Måste gitt”, med Can Demirtas (som också hade varit med och skrivit manus) i huvudrollen som den turkiskättade Jordbrobon Metin, som hankade sig fram som småkriminell i förorten men samtidigt fick in en fot i Stockholms kulturvärld när hans hemliga dagbok kom på villovägar och avslöjade hans författartalanger. Nu kommer en fortsättning i tv-serieform, där Metin fortsätter att kulturkrocka sig fram genom sin kaotiska tillvaro. Den här gången i sällskap av diverse gäststjärnor (bland andra Adam Lundgren, som gör ett kul inhopp som sig själv). Roligt – men avnjuts bäst i mindre portioner då Metins attityd blir lite tröttsam i längden. Även filmen ligger ute på SVT Play.
SVT Play. Premiär i dag


Giftattacken i Salisbury


Den här brittiska serien i fyra delar är precis vad titeln säger; en dramatisering av giftattacken i Salisbury i mars 2018, då den ryske före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter hittades medvetslösa på en parkbänk i den brittiska staden Salisbury – förgiftade av det ryska nervgiftet Novitjok. Enkelt men välgjort, berörande och krypande obehagligt, om de vanliga människorna som berördes av de spektakulära händelserna. Med bland andra Anne-Marie Duff, Rafe Spall och svenskfödda MyAnna Buring, som spelar Dawn Sturgess. En missbrukare som blev ett oskyldigt offer i den bisarra, storpolitiska härvan.
SVT Play. Premiär i morgon


The Boys


Eric Kripkes svart komiska, satiriska och mycket våldsamma ”The Boys” gjorde en snygg entré på streamingmarknaden förra året, genom att direkt positionera sig som en superhjälteserie som stod ut från mängden. Om en värld där en liten grupp hämnare som går under namnet The Boys, och leds av den burduse Billy Butcher (Karl Urban), kämpar för att avslöja sanningen om de dyrkade men korrupta superhjältar som missbrukar sina krafter, och backas av det hänsynslösa storföretaget Vought International. I säsong två får alltid fenomenale Giancarlo Esposito utökat utrymme som skurkaktig vd, och Aya Cash från ”You're the worst” gör en ny roll som den sociala medier-flinka superhjälten Stormfront.
Amazon Prime Video. Säsongspremiär i dag


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE