Lars von Trier

Alexander Skarsgård och Mikael Persbrandt i nya säsongen av ”Riket”

Av: 

Karolina Fjellborg

Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård, Tuva Novotny och Lars von Trier under inspelningen av ”Riket exodus”.
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård, Tuva Novotny och Lars von Trier under inspelningen av ”Riket exodus”.

TV

Alexander Skarsgård, Mikael Persbrandt, Tuva Novotny och Ida Engvoll. Det är några av de svenska namnen i Viaplays återupplivning av Lars von Triers kultiga 90-talsskummis ”Riket”.

I slutet av förra året meddelade Viaplay att de, tillsammans med danska DR och Lars von Triers Zentropa, skulle göra en fortsättning på von Triers kultiga ”Riket” (1994) och ”Riket II” (1997), om tillvaron på det märkliga och hemsökta Köpenhamnssjukhuset Rigshospitalet.
”Riket exodus”, som den nya (och uttalat sista) omgången heter, förväntas få premiär någon gång under 2022, och von Trier själv är återigen ombord som regissör och manusförfattare. Medförfattare är Niels Vørsel, som även var med och skrev manus till de tidigare säsongerna.
Bland de medverkande skådespelarna finns danskarna Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark, Laura Christensen, Bodil Jørgensen och Ghita Nørby, samt tyske Udo Kier. Och nu släpper Viaplay en drös nya, svenska och svensk-danska, namn:
Alexander Skarsgård, Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Ida Engvoll, Anders Mossling, David Dencik och Asta August.
Skarsgård spelar ”en central roll som advokat på Rigshospitalet”. (Vilket betyder att han går i fotspåren efter sin pappa, Stellan Skarsgård, som gjorde en liten roll som advokat i ”Riket II”.)

Persbrandt spelar överläkaren Helmer Jr – som alltså är son till Ernst Hugo Järegårds oförglömlige danskhatande svenske överläkare Stig Helmer.
Novotny spelar ”läkaren Anna, som bland annat har till uppgift att kontrollera sina kollegor och säkerställa att allt går rätt till”.
Och Dencik gör en mindre roll som Bosse – ledaren för Swedish Anonymous. En hemlig samtalsgrupp för svenskar som ”möts i sjukhusets källare för att i lönndom uttrycka sina frustrationer över danskarnas joviala och arroganta umgängesformer”.
Om handlingen i övrigt sägs detta:
Starkt påverkad av spökandet i tv-serien Riket söker sömngångaren Karen efter svar på seriens olösta mysterium för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll faller Karen i djup sömn och i sömngångartillstånd hamnar hon på något oförklarligt sätt utanför Rigshospitalet. Porten till Riket har börjat att öppna sig.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Storsatsningen: Ronja Rövardotter blir ny serie

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars von Trier

Alexander Skarsgård

Mikael Persbrandt

Tuva Novotny

David Dencik