Mejla

Karolina Fjellborg

Ingen annan dokusåpa är så genuint ovärdig som ”Bachelor”

Publicerad:
”Bachelor – när leken blev allvar”.
Foto: Daniel Ohlsson/TV4.
”Bachelor – när leken blev allvar”.

TV-KRÖNIKA Det är svårt att välja om man ska man bli underhållen eller deprimerad av ”Bachelor”.

Åh, "Bachelor" – man blir alltid besviken, och ändå aldrig besviken, på detta bisarra programformat.
Alltid besviken för att 50-talet, som varje säsong ringer och tjatar om att få tillbaka sina mossiga gamla könsroller, tvingas fortsätta att dela med sig av dem till samtiden.

Aldrig besviken för att programmet trots allt alltid levererar spetskompetens inom skämskudde-genren.
Ingen annan dokusåpa är så förbehållslöst pinsam och genuint ovärdig som den här mänskliga motsvarigheten till en hönsgård, där precis alla uppfattningar om hur kvinnor beter sig i grupp och hanterar känslor och konflikter blir befästa.


Nu drar alltså en ny säsong av "Bachelor – när leken blev allvar" i gång, och i år är det den göteborgske polisen David Möller som är drömmannen. Han presenteras i en helt gränslös introduktionsfilm av den typen man inte trodde kunde göras längre utan ironi – komplett med rekonstruerade polisactionscener, hård träning i bar överkropp och knark- och kriminalitetsbekännelser från en stökig ungdom.

Hingsten från Hisingen står sedan, som brukligt, och tar emot det dryga tjugotalet kvinnor som nervösa och uppklädda till tänderna stapplar ut ur de framkörda bilarna för att börja kampen om de åtråvärda rosorna på plats i Grekland. Alla vill så klart göra ett oförglömligt intryck – någon kör hundtricket, någon har blått hår, en är amatörrappare, någon är 21 och kommer direkt från en parodivänlig hitta sig själv-resa i Indien, barfota och med en ukulele i näven som om det vore 1967 – men priset för årets, kanske till och med alla års, roligaste entré går ändå till tjejen som ska visa sig på styva linan genom att köra motorcykel, men inte kan manövrera den och rasar utanför bild innan hon ens har lyckats svänga in på uppfarten.

Sedan kan bråken, gråtandet, hånglandet och svartsjukedramatiken börja på allvar i detta parallella, barocka universum där både rimligheten, jämställdheten och integriteten har avgått, och numera allihop ligger på soffan och läser Harlequin-romaner hela dagarna.

"Det är 2018 och tjejer ska hålla ihop", snyftar en av deltagarna.
Och hm... Visst är det 2018 – men just därför är det helt obegripligt att ni ställer upp på det här. Tänker jag då.

Och sen fortsätter jag att titta med skräckblandad förtjusning.


”Bachelor – när leken blev allvar” har premiär i Sjuan och på TV4 Play och C More den 15 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE