Streaming

Tolv streamingtips för kvinnodagen

Serier, dokumentärer och filmer som passar bra den 8 mars

Av: 

Karolina Fjellborg

”Dickinson”, ”The Glorias” och ”Black narcissus”.
”Dickinson”, ”The Glorias” och ”Black narcissus”.

TV

STREAMINGTIPS Här är tolv tips på bra serier, filmer och dokumentärer av och med kvinnor just nu. Högt och lågt, roligt såväl som tragiskt, om vardag, vänskap, feministisk kamp, övergrepp och utsatthet.

”Delete me”.

Delete me


En sprillans ny norsk ungdomsserie, som berättas baklänges och handlar om hur två bästa kompisar splittras, och den enes liv blir ett helvete, efter att en sexfilm får spridning. Mörkt och angeläget om tonårstjejers utsatthet på nätet, av Marie Kristiansen.
Viaplay


”I may destroy you”.

I may destroy you


En av förra årets bästa serier, av och med Michaela Coel, som tar ett modigt, modernt och annorlunda grepp på ämnen som våldtäkt, samtycke och sexuella gråzoner.
HBO Nordic


”Ginny & Georgia”.

Ginny & Georgia


En sorts ”Gilmore girls” för 2020-talet, av Sarah Lampert. Om en ung, slug och vrålsnygg mamma (Brianne Howey) och hennes betydligt osäkrare tonårsdotter (Antonia Gentry), som börjar på en ny kula i en välordnad småstad. Å ena sidan ingen pangkvalitetet – å andra sidan en serie som är svår att slita sig från.
Netflix


”Hedersmordet”.

Hedersmordet


En verklighetsbaserad brittisk miniserie i två delar, om utredningen av mordet på Banaz Mahmod, som 2006 mördades av sin egen familj för att hon ville lämna ett våldsamt arrangerat äktenskap och leva med en man hon själv valt. Upprörande och sorgligt, med alltid proffsiga Keeley Hawes som polis.
SVT Play


”Vad som än händer”.

Vad som än händer


Katherine Heigl och Sarah Chalke spelar huvudrollerna i Maggie Friedmans BFF-serie baserad på Kristin Hannahs bok. Om två väldigt olika kvinnor som träffas i tonåren och sedan är oskiljaktiga genom fyra decennier. Stäng av hjärnan och ladda med vin, doftljus och en varm filt.
Netflix


”Dejtingsvindlaren”.

Dejtingsvindlaren


Rachel Gradys och Heidi Ewings true crime-serie i fyra delar fungerar som en sorts dokumentär hämndthriller. Om hur en grupp kvinnor runt medelåldern, som lurats av en och samma notoriske sol-och-vårare, bestämmer sig för att ta rättvisan i egna händer och engagerar den garvade prisjägaren Carla Campbell för att få upprättelse.
SVT Play


”Kvinnor och cava”.

Kvinnor och cava


En fullkomligt ospektakulär men sympatisk norsk dramakomedi om extremt vanliga människors vardag. I centrum står Merethe (Ingunn Beate Strigen Øyen); en sjuksyster i 50-årsåldern, som försöker börja ”leva livet” efter att barnen har lämnat hemmet. Men vad är det egentligen för spännande saker som ska börja hända?
SVT Play


”Black narcissus”.

Black narcissus


Amanda Coes tredelade miniserie efter Rumer Goddens bok (som blev film redan 1947), om skumma nunnor i Himalaya, är ärligt talat ingen toppenserie. Men bortgångna Diana Rigg – som är mest känd för den yngre publiken som ”Game of thrones” stencoola Olenna Tyrell – är självklart värd att se i en av sina sista roller.
Disney+


”Mrs America”

Mrs America


En galet stjärnspäckad miniserie (Cate Blanchett, Rose Byrne, Sarah Paulson, Margo Martindale, Uzo Aduba, Elizabeth Banks, Tracey Ullman, Melanie Lynskey, Jeanne Tripplehorn, Niecy Nash, Ari Graynor...) om det kulturkrig kring kvinnors frigörelse som utspelade sig i USA på 70-talet.
HBO Nordic


”The Glorias”.

The Glorias


Feministen Gloria Steinem (som spelades av Rose Byrne i miniserien ovan) spelas av fyra olika skådespelerskor – Julianne Moore, Alicia Vikander, Lulu Wilson och Ryan Kiera Armstrong – i den här sevärda dramabiografin av Julie Taymor.
Finns att hyra på olika streamingtjänster


”Moxie”.

Moxie


En nysläppt, charmig bagatell av Amy Poehler, om en nyvaken tonårsfeminist (Hadley Robinson) som startar en mindre revolution på sin skola, med rörelsen ”Moxie”.
Netflix


”Dickinson”.

Dickinson


En av Apples mer lyckade serier, vars andra säsong precis har avslutats. Hailee Steinfeld spelar poeten Emily Dickinson i Alena Smiths komedi, som utspelar sig på 1800-talet men har en modern känsla.
Apple TV+


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Månadens måsten! 15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Streaming

Internationella kvinnodagen

Alicia Vikander

Gloria Steinem

Cate Blanchett